W4Y trots op resultaat Outstanding certificaat faculteitsgebouw HU

19 februari 2019

Het nieuwe faculteitsgebouw van de Hogeschool (HU) op de Heidelberglaan, in Utrecht werd in september 2018 opgeleverd en eind 2018 bekroond met het BREEAM-NL Outstanding certificaat. W4Y Adviseurs was betrokken bij ontwerp, realisatie en oplevering voor de gebouwgebonden installaties. Daarnaast vervulde W4Y de rol van BREEAM Expert. 

Vinger aan de pols

De dubbelrol van W4Y leidde tot een goede afstemming in de ontwerp-, realisatie- en gebruiksfase. Ook kunnen faalkosten beter worden afgedekt. “Bij BREEAM-certificeringstrajecten is vroegtijdige afstemming zeer waardevol, aldus Simon Hogenstijn BREEAM Nieuwbouw Expert en Assessor bij W4Y. "Ook tijdens de bouw is het belangrijk een vinger aan de pols te houden en alle partijen in het bouwteam te blijven motiveren. Hiervoor was ik maandelijks op de bouwplaats aanwezig. Voor dit project was de ambitie Excellent. Dankzij goede samenwerking en slimme, effectieve en realistische oplossingen is uiteindelijk de score Outstandig (85,5) gerealiseerd, zonder meerkosten.” 

Bijzondere akoestiek

Bijzonder aan het pand op het Utrecht Science Park is de extreem goede geluidsabsorptie en geluidsdichtheid (credit Hea 13). De nagalmtijd mocht maximaal 0,8 zijn. In dit pand is een nagalmtijd van slechts 0,2 gerealiseerd in de opleidingsruimten. Bijzonder voor de studenten en docenten. 

Daktuinen, verlichting en temperatuurbeheersing

Onderdeel van de verduurzamingsmaatregelen die zijn doorgevoerd in de van het nieuwe faculteitsgebouw van de Hogeschool Utrecht zijn de daktuinen. Het energieverbruik van de verlichting (4,5 watt per m2) is voor een dergelijk gebouw laag. Voor de klimaatbeheersing werd een installatie ontworpen waarbij de temperatuur nooit te hoog wordt. Doormiddel van TO-berekening is iedere ruimte ingeregeld. Hierbij is gewerkt met luchttoevoer, zonwering, isolatie en de ZTA-waarde van het glas. Nu het complex in gebruik is wordt de temperatuur apart gemonitord en automatisch op niveau gehouden.