Nieuws

Ontwikkelingsmaatschappij Midden Limburg en DGBC publiceren procesmodel voor BREEAM-NL Gebied 2018

Ontwikkelingsmaatschappij Midden Limburg (OML) heeft zichzelf als doelstelling gesteld al hun bedrijventerreinen duurzaam te ontwikkelen. In de zoektocht naar hoe dit te doen kwamen zij uit op BREEAM-NL Gebied. Het certificeringssysteem om een duurzame gebiedsontwikkeling inzichtelijk en meetbaar te maken. “Het BREEAM-NL Gebied certificaat is een fantastische manier om aan te tonen dat je een duurzaam bedrijventerrein hebt ontwikkeld” Om in het bezit te komen van zo’n certificaat moet je aan een aantal regels en voorwaarden voldoen. “En dat blijkt een ingewikkeld proces”, zegt John Giesen, gebiedsontwikkelaar bij OML.

Om deze reden werd contact gezocht met DGBC voor het opzetten van een cursus over het gebiedskeurmerk en het toepassen ervan binnen twee praktijkcases in de regio. Naast de cursus ontstond de zoektocht naar praktische handvatten voor het toepassen van BREEAM-NL Gebied 2018. Samen met DGBC projectmanager Maikel de Laat en een ervaren gebiedsexpert en assessor, Lonneke van de Elshout en Wouter de Zeeuw zijn twee trainingsdagen opgezet. Op deze dagen hebben het team van OML en een afvaardiging van elk van de vijf aandeelhoudende gemeenten van OML een inleiding in het keurmerk gekregen en zijn ze verder ingegaan op het praktisch vertalen van de richtlijn naar de eigen projecten. “De trainingsdagen waren echt een succes, op voorhand was er een hoop onbekendheid over BREEAM-NL Gebied en leek het vooral een lastig systeem, maar door de training hebben we duidelijk kunnen maken hoe ze het systeem in de praktijk kunnen toepassen, daar was de praktijkervaring van Lonneke en Wouter essentieel bij. Er werden een hoop drempels weggenomen”, concludeert Maikel de Laat, BREEAM-NL Gebiedsmanager bij DGBC.

Naast de opgezette cursusdagen had OML behoefte aan meer houvast, hiervoor werd studentenadviesbureau UniPartners ingeschakeld, waarna twee studenten zich hebben vastgebeten in het keurmerk en samen met OML en DGBC een procesmodel hebben opgezet waarin alle benodigde stappen om te komen tot een certificering zoveel mogelijk inzichtelijk zijn gemaakt. Het procesmodel laat zien welke bewijslaststukken nodig zijn om op te leveren en in welke fase van een gebiedsontwikkeling nodig zijn. “Dit model hebben we ontwikkeld zodat ook andere projecten hier hun voordeel mee kunnen doen en is niet alleen voor OML ontwikkeld” aldus John Giesen van OML.. Voor meer informatie over de toepassing van het model en OML kan je kijken in het BREEAM-NL Magazine.

Download hier het procesmodel.

Gerelateerd nieuws

Elke opdrachtgever van een BREEAM-NL certificering krijgt een officieel certificaat, wanneer het keurmerk is behaald. Je kunt ook een houten plaquette bestellen.

BREEAM-NL: laat het zien met een plaquette

19 april 2024
Heb je een BREEAM-NL keurmerk behaald, dan wil je dat natuurlijk laten zien. Dat kan met een houten BREEAM-NL...

BREEAM AWARDS 2024

9 april 2024
Na een korte afwezigheid zijn de Internationale BREEAM Awards terug van weggeweest. Op 10 juli 2024 vindt de uitreiking voor toonaangevende...

Nationaal BREEAM Congres 2024 ging Back to the Future

8 april 2024
Van een futuristische supervastgoedvrouw tot ‘super ouderwetse’ en lokale oplossingen, het kwam allemaal voorbij tijdens het Nationaal...