Nieuws

DGBC lanceert BREEAM-NL keurmerk voor nieuwbouwwoningen

Het nieuwe BREEAM-NL keurmerk voor nieuwbouwwoningen is feestelijk gelanceerd tijdens het jubileumfeest van Dutch Green Building Council (DGBC) op 12 oktober bij het Scheepvaartmuseum. DGBC beheert en ontwikkelt de BREEAM-NL keurmerken. Daphne Braal, bestuursvoorzitter van woningcorporatie Vidomes en bestuurslid van DGBC, nam de beoordelingsrichtlijn in ontvangst. Een certificering met BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen maakt aantoonbaar en meetbaar hoe duurzaam nieuwe en grootschalig gerenoveerde woningen zijn. 

“Binnen de grote woningopgave in Nederland is duurzaamheid een belangrijke pijler. De nieuwe richtlijn is up-to-date qua duurzaamheidsthema’s en makkelijker leesbaar”, zegt Thomas Heye, programmamanager bij DGBC. Bestaande woningen konden al een BREEAM-NL In-Use certificaat halen en op nieuwe woningen was tot nu toe de richtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014 van toepassing. Waar de oude richtlijn ook voor utiliteitsbouw gold, is het nieuwe keurmerk toegespitst op nieuwe en grootschalig gerenoveerde woningen die geschikt zijn voor permanente bewoning. Dat varieert van hele woonblokken en appartementencomplexen tot aan grondgebonden woningen en zelfs vakantiewoningen. 

Haalbaar voor iedereen 

Het keurmerk beoordeelt woningen op negen duurzaamheidscategorieën en maakt de prestaties inzichtelijk. Daarbij is er bijzondere aandacht voor CO2-reductie, circulariteit, gezondheid en klimaatadaptatie. Daarnaast is sociale duurzaamheid voor het eerst meegenomen in een BREEAM-NL Nieuwbouw richtlijn. De lat ligt hoog, maar elk woonproject kan een certificaat halen. Woningen met elke BREEAM-NL kwalificatie zijn duurzamer dan het Bouwbesluit voorschrijft – en dat is winst voor mens en milieu.  

Sturen op duurzaamheidsdoelen 

BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen is een handig instrument voor opdrachtgevers. “Met deze nieuwe richtlijn kunnen gemeenten en projectontwikkelaars in projecten sturen op hun duurzaamheidsdoelen”, aldus Heye. Braal: “Het getuigt van ambitie als opdrachtgevers BREEAM-NL opnemen in het Programma van Eisen.” Aandacht voor specifieke categorieën binnen de beoordelingsrichtlijn, zoals Materialen, Energie of Landgebruik en Ecologie, helpt om ambities te realiseren. Wel dienen woningen aan minimale vereisten te voldoen om een certificaat te halen. Zo borgt BREEAM-NL een hoge kwaliteit en integrale benadering van duurzaamheid. 

Registeren vanaf 8 november 

Organisaties kunnen woonprojecten vanaf 8 november registeren voor certificering met BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen 2023. Tot 1 februari 2024 zijn lopende projecten nog te registreren tegen de voorgaande richtlijn: BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014. Daarna vervalt deze richtlijn en kunnen nieuwe en grootschalig gerenoveerde woningen alleen nog een BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen 2023 certificaat halen. 

Bekijk de beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen

Gerelateerd nieuws

Modulaire update BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen

Eerste modulaire update BREEAM-NL in consultatie

10 juli 2024
De BREEAM-NL richtlijnen krijgen dit jaar voor het eerst kleinere, modulaire updates. Voorheen ontwikkelden we eens in de zoveel jaar een...

Wat Texel en de Titanic met BREEAM-NL te maken hebben lees je in het nieuwe jaaroverzicht

22 mei 2024
Veroverde BREEAM-NL tot 2022 een gebied ter grootte van Vlieland, nu zijn alle BREEAM-NL gebouwen bij elkaar bijna net zo groot als Texel....
Exterieur hoofdkantoor Fugro

Toekomstbestendig bouwen in de praktijk: Fugro's nieuwe hoofdkantoor

15 mei 2024
Hoe bereik je een duurzaam en toekomstbestendig kantoor? In gesprek met Michiel Dessens, Project Director Fugro New Headquarters, en Isolda...