Nieuws

BREEAM-NL Excellent certificaat voor het stadhuis Tilburg

Gisteren heeft de gemeente Tilburg het BREEAM-NL certificaat voor de duurzame bouw van het stadhuis in ontvangst genomen tijdens vastgoedbeurs PROVADA. Dennis Damink, hoofd van de afdeling Vastgoed bij gemeente Tilburg, nam het certificaat in ontvangst van Thomas Heye, senior projectmanager bij Dutch Green Building Council.

Het stadhuis heeft met de mooie score van 81,96% het BREEAM-NL Excellent certificaat gehaald: van de 48 opgeleverde renovatieprojecten hebben er maar weinig een hoger oplevercertificaat behaald.

Gemeente Tilburg streeft hoge ambities na op het thema duurzaamheid en huisvesting is daar een belangrijk onderdeel van. In 2021 is het gerenoveerde stadhuis in gebruik genomen. Tijdens de renovatie was er veel aandacht voor circulariteit en duurzaamheid. Het Stadhuis heeft nu een A+++ energielabel, voor de renovatie was dit een F label. Hoe minder fossiele energie het gebouw gebruikt, hoe beter het energielabel, waarbij G het laagste energielabel is en A+ + + + + het hoogste energielabel.

Goede voorbeeld

Wethouder Yusuf Çelik (Maatschappelijk Vastgoed): “Ons stadhuis is een plek waar de gemeente, inwoners, ondernemers en partners elkaar ontmoeten en samenwerken. Het gebouw past wat mij betreft ook naadloos bij Tilburg als vernieuwende stad. Daarbij zijn, naast benaderbaarheid en transparantie, ook duurzaamheid en circulariteit belangrijke thema’s. We zijn als bestuur dan ook erg blij met het BREEAM-NL Excellent certificaat. Zo geven we met het stadhuis, en straks ook met onze vernieuwde stadswinkel, het goede voorbeeld en inspireren we hopelijk daarmee ook andere eigenaren, beleggers en ontwikkelaars die hun gebouwen willen renoveren.”

Bij de tijd

Thomas Heye benoemde tijdens de uitreiking zijn waardering voor de renovatie en de aspecten waar Tilburg hoog op scoorde: “Een gebouw renoveren en daarmee weer geschikt maken voor langdurig gebruik is ontzettend duurzaam. En jullie hebben laten zien dat jullie het gebouw qua comfort en gezondheid echt helemaal van deze tijd hebben gemaakt. Opvallend is dat van alle renovatieprojecten in Nederland, Tilburg bij deze renovatie de hoogste scores heeft behaald op de categorieën gezondheid (87,50%) en vervuiling (92,31%). De eerste kijkt naar medewerkers en bezoekers, of het in gebouw aangenaam, comfortabel en gezond is, de tweede kijkt naar de omgeving; of er geen geluidsoverlast is, of je de omgeving niet vervuilt. Die combinatie is oprecht heel goed. Zeker aangezien het om een niet-commercieel project gaat en het dus aantoont dat gemeente Tilburg écht duurzaam wil bouwen of renoveren. De totale score die met deze renovatie is behaald kan ook bijzonder worden genoemd, slechts 3 andere projecten behaalden hogere scores. Het komt dus niet vaak voor.”

Gerelateerd nieuws

BREEAM-NL Nieuwbouw en Het Nieuwe Normaal: wat zijn de overeenkomsten en verschillen?

15 februari 2024
Dutch Green Building Council (DGBC) en Cirkelstad willen de transitie naar een circulaire bouwsector versnellen. Beide organisaties...

Terugblik – Webinar BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen | 28 november

7 december 2023
Het nieuwe keurmerk BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen is een handig instrument voor opdrachtgevers om aantoonbaar duurzame...

Het nieuwe BREEAM-NL magazine: vol inspiratie en duurzame voorbeelden

6 december 2023
Het nieuwe digitale BREEAM-NL magazine is uit. In deze editie lees je over het nieuwe keurmerk BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen en...