Nieuws

Woontoren HAUT ontvangt BREEAM-NL Outstanding Oplevercertificaat

De hout-hybride woontoren HAUT aan de Amstel in Amsterdam scoort ‘Outstanding’ met 88 procent op het BREEAM-NL Oplevercertificaat. Dit luxe woongebouw is een ontwikkeling van Lingotto, ontworpen door Team V Architectuur en Arup en gebouwd door J.P. van Eesteren. 

De woningen zijn in 2022 opgeleverd en na een administratief proces is recent het BREEAM-NL Oplevercertificaat verkregen. "Van een duurzame houten droom, naar een ‘Outstanding’ werkelijkheid," zoals de partijen het zelf omschrijven.

Hoogste houten gebouw van Nederland 

HAUT is met 21 verdiepingen het hoogste hybride houten gebouw van Nederland, vervaardigd met dragende wanden en vloeren van Cross Laminated Timber (CLT). HAUT dient inmiddels wereldwijd als voorbeeld voor architecten, ontwikkelaars en aannemers.

BREEAM-NL Outstanding

Het gebouw is duurzaam op alle fronten. Binnen de 9 pijlers van BREEAM-NL is 88% van de punten behaald en daarmee is dit het eerste woongebouw in Nederland in de categorie ‘Outstanding’. HAUT heeft, naast een CLT-draagconstructie, zonnepanelen in de gevel en op het dak, innovatieve installaties, groene daktuinen, slimme domotica en er zijn zo’n 100 vogelnesten in de gevel ‘verstopt’.

Pionier

In 2016 was hoog bouwen in hout nog zeer vooruitstrevend. Inmiddels worden op het gebied van houtbouw vele nieuwe initiatieven ontplooid, ook door de bij HAUT betrokken partijen. Lingotto heeft in 2021 in Utrecht kantoorgebouw ‘HoutWerk’ opgeleverd en 'HoutWerk II' is reeds in aanbouw.

Team V Architectuur en Arup hebben één van de grootste hout-hybride kantoorgebouwen van Nederland ontworpen voor DPG Media in Amsterdam, dat in 2024 zal worden opgeleverd. Ook is hout-hybride woongebouw Amstelwood in Amstelveen in aanbouw, naar een ontwerp van Team V Architectuur en Arup. J.P. van Eesteren bouwde onder andere het circulaire, houten kantoor voor Triodos Bank.

Kortom, de partners van HAUT zijn ondertussen bij diverse nieuwe andere initiatieven in hout betrokken. Ook delen de partners op diverse fronten hun kennis (congressen, lezingen, rondleidingen, educatie op universiteiten) om zo een bijdrage te leveren aan duurzaam en biobased bouwen.

Gerelateerd nieuws

Elke opdrachtgever van een BREEAM-NL certificering krijgt een officieel certificaat, wanneer het keurmerk is behaald. Je kunt ook een houten plaquette bestellen.

BREEAM-NL: laat het zien met een plaquette

19 april 2024
Heb je een BREEAM-NL keurmerk behaald, dan wil je dat natuurlijk laten zien. Dat kan met een houten BREEAM-NL...

BREEAM AWARDS 2024

9 april 2024
Na een korte afwezigheid zijn de Internationale BREEAM Awards terug van weggeweest. Op 10 juli 2024 vindt de uitreiking voor toonaangevende...

Nationaal BREEAM Congres 2024 ging Back to the Future

8 april 2024
Van een futuristische supervastgoedvrouw tot ‘super ouderwetse’ en lokale oplossingen, het kwam allemaal voorbij tijdens het Nationaal...