Nieuws

Woontoren HAUT ontvangt BREEAM-NL Outstanding Oplevercertificaat

De hout-hybride woontoren HAUT aan de Amstel in Amsterdam scoort ‘Outstanding’ met 88 procent op het BREEAM-NL Oplevercertificaat. Dit luxe woongebouw is een ontwikkeling van Lingotto, ontworpen door Team V Architectuur en Arup en gebouwd door J.P. van Eesteren. 

De woningen zijn in 2022 opgeleverd en na een administratief proces is recent het BREEAM-NL Oplevercertificaat verkregen. "Van een duurzame houten droom, naar een ‘Outstanding’ werkelijkheid," zoals de partijen het zelf omschrijven.

Hoogste houten gebouw van Nederland 

HAUT is met 21 verdiepingen het hoogste hybride houten gebouw van Nederland, vervaardigd met dragende wanden en vloeren van Cross Laminated Timber (CLT). HAUT dient inmiddels wereldwijd als voorbeeld voor architecten, ontwikkelaars en aannemers.

BREEAM-NL Outstanding

Het gebouw is duurzaam op alle fronten. Binnen de 9 pijlers van BREEAM-NL is 88% van de punten behaald en daarmee is dit het eerste woongebouw in Nederland in de categorie ‘Outstanding’. HAUT heeft, naast een CLT-draagconstructie, zonnepanelen in de gevel en op het dak, innovatieve installaties, groene daktuinen, slimme domotica en er zijn zo’n 100 vogelnesten in de gevel ‘verstopt’.

Pionier

In 2016 was hoog bouwen in hout nog zeer vooruitstrevend. Inmiddels worden op het gebied van houtbouw vele nieuwe initiatieven ontplooid, ook door de bij HAUT betrokken partijen. Lingotto heeft in 2021 in Utrecht kantoorgebouw ‘HoutWerk’ opgeleverd en 'HoutWerk II' is reeds in aanbouw.

Team V Architectuur en Arup hebben één van de grootste hout-hybride kantoorgebouwen van Nederland ontworpen voor DPG Media in Amsterdam, dat in 2024 zal worden opgeleverd. Ook is hout-hybride woongebouw Amstelwood in Amstelveen in aanbouw, naar een ontwerp van Team V Architectuur en Arup. J.P. van Eesteren bouwde onder andere het circulaire, houten kantoor voor Triodos Bank.

Kortom, de partners van HAUT zijn ondertussen bij diverse nieuwe andere initiatieven in hout betrokken. Ook delen de partners op diverse fronten hun kennis (congressen, lezingen, rondleidingen, educatie op universiteiten) om zo een bijdrage te leveren aan duurzaam en biobased bouwen.

Gerelateerd nieuws

Whitepaper Fiscale regelingen en subsidies voor duurzame gebouwen in 2024

Fiscale regelingen en subsidies voor duurzame gebouwen in 2024

29 februari 2024
Met het oog op de energie- en klimaatdoelen voor 2030 en 2050 investeert de Nederlandse overheid fors in subsidies en fiscale instrumenten...

BREEAM-NL Nieuwbouw en Het Nieuwe Normaal: wat zijn de overeenkomsten en verschillen?

15 februari 2024
Dutch Green Building Council (DGBC) en Cirkelstad willen de transitie naar een circulaire bouwsector versnellen. Beide organisaties...
Stijn Schoonderwoerd, Algemeen Directeur Nationale Opera & Ballet en Julie Fuchs Duurzaamheid coördinator, krijgen het BREEAM-NL certificaat overhandigd uit handen van Rudy van der Helm, Manager Ontwikkeling en Beheer bij DGBC.

Nationale Opera & Ballet scoort hoog met nieuw BREEAM-NL certificaat

6 februari 2024
 Zwaardere duurzaamheidscriteria en een hogere score in 2023.   Nationale Opera & Ballet ontvangt de kwalificatie ‘Very...