Nieuws

Stap voor stap verduurzamen met kleinere updates van BREEAM-NL

Waar energie en gezondheid de belangrijkste onderwerpen waren in de beginjaren van BREEAM-NL, spelen circulariteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit nu een steeds grotere rol. De duurzame mogelijkheden en aandachtspunten verschuiven continu. We nemen je de komende jaren stap voor stap mee in het veranderende landschap van duurzaamheid. Daarom starten we met kleinere, maar frequentere updates van alle BREEAM-NL schema’s. 

BREEAM-NL bestaat 15 jaar. Door de jaren heen kregen alle schema's regelmatig een grote update om steeds aan te sluiten op actuele ontwikkelingen. De updates waren vaak zo groot dat gebruikers weer moesten leren werken met het nieuwe schema. De scores van gebouwen die gecertificeerd zijn met verschillende versies zijn niet goed te vergelijken. De grote veranderingen verrasten partijen die met BREEAM-NL werken en zij vonden het lastig om op de veranderingen in te spelen.  Dat moet anders.  

Modulaire updates van alle BREEAM-NL schema's 

Daarom introduceren we modulaire updates van alle BREEAM-NL schema's. Per update is het streven om maximaal 10 procent van het bestaande schema aan te passen, zodat de overgang naar de nieuwe versie een kleine stap is. 

Daarbij staan in elke update een of twee actuele onderwerpen centraal. De wijzigingen rondom een onderwerp verwerken we direct in BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie, BREEAM-NL In-Use en BREEAM-NL Gebied. Dit jaar ligt de focus op klimaatmitigatie en de EU Taxonomie. We streven ernaar om deze eerste modulaire update eind 2024 af te ronden. 

Samen met de markt 

We kijken ook verder vooruit. Welke thema’s verdienen de komende jaren meer aandacht in BREEAM-NL? Dat willen we samen met de markt uitzoeken. Vanuit die bevindingen maken we een toekomstplan om duidelijke verwachtingen te kunnen scheppen. 

We kunnen jouw hulp en ideeën goed gebruiken. In de zomermaanden houden we een marktconsultatie over de geplande wijzigingen in de modulaire update. Na de zomer starten we een project om samen met de markt de onderwerpen voor de modulaire updates van de komende jaren vast te stellen.

Gerelateerd nieuws

Exterieur hoofdkantoor Fugro

Toekomstbestendig bouwen in de praktijk: Fugro's nieuwe hoofdkantoor

15 mei 2024
Hoe bereik je een duurzaam en toekomstbestendig kantoor? In gesprek met Michiel Dessens, Project Director Fugro New Headquarters, en Isolda...
BREEAM letters op Nationaal BREEAM Congres in Beatrix Theater

Is het nou BREAM, BREAAM of BREEAM?

13 mei 2024
Als je wilt aantonen hoe duurzaam een gebouw is, kun je daar in Nederland verschillende instrumenten en keurmerken voor gebruiken. Daarbij...

Nieuw BREEAM-NL Magazine: Back to the Future

12 maart 2024
BREEAM-NL gaat ‘back to the future’. Tijdens het Nationaal BREEAM Congres op 28 maart in het Beatrix Theater én in een gloednieuwe...