Wat is BREEAM-NL

BREEAM-NL is sinds 2009 de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Met deze methode kunnen projecten worden beoordeeld op integrale duurzaamheid. BREEAM-NL heeft vier keurmerken. Voor nieuwbouw- en renovatieprojecten is er BREEAM-NL Nieuwbouw (en Renovatie). Bestaande gebouwen worden beoordeeld met In-Use, sloopprojecten met Sloop en Demontage en complete gebieden met BREEAM-NL Gebied.

Bekijk hier het BREEAM-NL jaaroverzicht van 2022

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en wordt gebruikt in meer dan 80 landen wereldwijd. De methode is oorspronkelijk ontwikkeld door het Building Research Establishment (BRE). Dutch Green Building Council heeft de methode geschikt gemaakt voor Nederland. Vandaar BREEAM-NL. 

Waarom BREEAM-NL?

Duurzaam

Met BREEAM-NL krijg je inzicht in de werkelijke duurzaamheidsprestatie van je project. Niet alleen op het gebied van energie, maar in de volle breedte. Omdat BREEAM-NL internationaal erkend is, inmiddels meer dan 10 jaar bestaat en veel wordt gebruikt in Nederland, wordt de prestatie door de markt op waarde geschat. Op die manier werk je zichtbaar en meetbaar aan het behalen van de duurzaamheidsambities van je organisatie.

Kostenbesparend

Met een duurzaam gebouw bespaar je op je operationele kosten. Bovendien zijn duurzame projecten in trek bij huurders en gebruikers. Dat betekent dat een gebouw meer waard wordt. En dat je hogere huren kunt vragen. Die meerwaarde kan oplopen tot wel 20%. Een gebouw met een BREEAM-NL certificaat biedt ook subsidiekansen; er zijn verschillende subsidieregelingen waar je aanspraak op kunt maken.

Gezond

Een gebouw met een BREEAM-NL certificaat is ook een gezond gebouw. Dat betekent dat er aandacht is voor bijvoorbeeld binnenklimaat, ventilatie, licht en vluchtige organische stoffen. Een gezonde werkomgeving is beter voor het welzijn en de productiviteit van de gebruikers.

Toekomstbestendig

Met BREEAM-NL maak je je project klaar voor de toekomst. De lat van BREEAM-NL ligt hoger dan wat wettelijk wordt geëist. Zo is je gebouw bestendig tegen plotselinge gebeurtenissen en geleidelijke veranderingen. 

BREEAM-NL en de Sustainable Development Goals 

Om de wereld een betere, duurzamere, plek te maken in 2030 hebben de Verenigde Naties zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen (sustainable development goals) opgesteld. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen zoals armoede, hygiënische leefomgeving en de klimaatcrisis. De gebouwde omgeving heeft een grote invloed op zowel economische, ecologische als sociale aspecten. Door de holistische benadering van BREEAM-NL zijn er veel raakvlakken met deze duurzame ontwikkelingsdoelen. Wil jij weten hoe je met jou project bijdraagt aan de SDG’s?

Laatste nieuws

Nieuw BREEAM-NL Magazine: Back to the Future

12 maart 2024
BREEAM-NL gaat ‘back to the future’. Tijdens het Nationaal BREEAM Congres op 28 maart in het Beatrix Theater én in een gloednieuwe...
Duurzaam hoofdkantoor Fugro in aanbouw in Nootdorp

Nieuw hoofdkantoor Fugro krijgt BREEAM-NL Outstanding ontwerpcertificaat

12 maart 2024
Geodata-specialist Fugro krijgt een nieuw hoofdkantoor. De eerste paal van het nieuwe 11.000 vierkante meter tellende gebouw is in...
Whitepaper Fiscale regelingen en subsidies voor duurzame gebouwen in 2024

Fiscale regelingen en subsidies voor duurzame gebouwen in 2024

29 februari 2024
Met het oog op de energie- en klimaatdoelen voor 2030 en 2050 investeert de Nederlandse overheid fors in subsidies en fiscale instrumenten...