Van een futuristische supervastgoedvrouw tot ‘super ouderwetse’ en lokale oplossingen, het kwam allemaal voorbij tijdens het Nationaal BREEAM Congres 2024. Het thema dit jaar: Back to the Future. Bouwen we straks met hout en met zeewier? Wekken we elektriciteit op uit het bodemleven rond plantenwortels en worden gebouwen samen energieneutraal? Drinken we in de toekomst gefilterd regenwater en eten we groenten uit een kas op het dak of de moestuin bij kantoor?
Nationaal BREEAM Congres 2024 ging Back to the Future
Bekijk de aftermovie voor een sfeerimpressie
Hanna Verboom opent het congres met thema Back to the Future: “Wat we geloven en welke verhalen we vertellen beïnvloeden onze acties. We moeten samen bouwen aan onze toekomst en andere keuzes maken om die duurzame toekomst te vormen. Vandaag hoop ik daarover veel van en met jullie te leren.” Naast haar op het podium in het Beatrix Theater staat Rudy van der Helm, nu manager Ontwikkeling & Beheer bij DGBC en voor hij bij DGBC werkzaam was al betrokken bij de ontwikkeling van BREEAM-NL: “We willen jullie denkkader vergroten, met verrassende perspectieven van onder anderen een kok en een archeoloog. En innovaties van toen en nu laten zien, zodat jullie met een flinke dosis inspiratie naar huis gaan.”
Voorbeelden van die innovaties zijn plaatmateriaal van zeewier van Seawood, een installatie van startup Drink2Drop die regenwater filtert tot drinkwater en de techniek van Plant-E, waarbij stroom wordt opgewekt door een proces rondom plantenwortels.
Houtbouw verandert op lange termijn onze denkkaders
Eerst is het woord aan archeoloog Maikel Kuijpers. Hij stelt dat materialen niet alleen de fysieke fundamenten van onze samenleving zijn, ze vormen ons ook als mens. “De keuze voor materialen is veel meer dan een technische, economische of esthetische overweging. Je maakt er geschiedenis mee. Zo verandert houtbouw op de lange termijn onze denkkaders. De wereld is niet langer in beton gegoten of één groot materialendepot, maar we zien de planeet als een symbiotische geheel waar huizen groeien.”
Lees meer over hoe materialen onze samenleving vormen, toen en nu
Duurzaam certificeren stimuleert innovatie
Architect Paul de Ruiter gelooft dat we aan de vooravond van een circulair tijdperk staan, met hergebruik van materialen en biobased oplossingen uit de lokale omgeving. En duurzaam certificeren stimuleert de innovatie en creativiteit die daarvoor nodig is, stelt hij. Eén regel in een beoordelingsrichtlijn kan de hele bouwsector al anders laten denken. Door strenge eisen voor afvalvermindering op de bouwplaats bijvoorbeeld, ontwikkelde hij hotelkamers als een soort IKEA-pakketten.
Al drie decennia ontwerp hij toekomstbestendige gebouwen, bekijk hier de voorbeelden
De toekomst van onze voeding is super ouderwets
Lokaal is ook het sleutelwoord voor de toekomst van onze voeding, volgens tv-kok Hugo Kennis. Wat als supermarkten alleen nog lokale producten aanbieden en alles wat er in de schappen ligt ieder seizoen andere kleuren en geuren heeft? “Die afwisselende voeding is beter voor onze gezondheid, en lokaal en seizoensgebonden is beter voor het milieu en onze portemonnee. Maar is dat origineel? Nee, super ouderwets!”
Wist je dat gezonde voeding ook onderdeel is van BREEAM-NL?
Supervastgoedvrouw en gebouwen in een superheldenpak
En hoe ziet een toekomstbestendige gebouwde omgeving eruit? Zelfvoorzienend, circulair, klimaatadaptief, Paris Proof, groen, sociaal en biobased, zijn veel gehoorde geluiden uit het publiek. Daar sluit Merel Meerman, business developer duurzaam vastgoed bij Rabobank, zich bij aan. “Om dat ideaalbeeld te bereiken kunnen we wel een supervastgoedvrouw gebruiken, dit lijken wel gebouwen in een superheldenpak.
Deze stappen zet Rabobank richting Paris Proof en een duurzame gebouwde omgeving
15 jaar BREEAM-NL: van designtool naar meetmethode met modulaire updates
BREEAM-NL bestaat 15 jaar. Het verduurzamingsinstrument is door de jaren heen behoorlijk veranderd. Tom Wilson (BRE) licht toe: “Het was een grote shift van een designtool naar een meetmethode voor de daadwerkelijke duurzaamheidsprestaties van een gebouw.” Vanaf dit jaar komen er modulaire updates met een focus op één of meerdere thema’s die dan direct in alle schema’s worden doorgevoerd.” Van der Helm: “De huidige update zorgt voor een koppeling met Paris Proof en WEii woningen. BREEAM-NL Gebied gaat aansluiten op de Omgevingswet en bij Nieuwbouw sturen we meer op Whole Life Carbon.”
Tom Wilson over het verleden, heden en de toekomst van BREEAM-NL
Bekijk alle foto's
Meer zien? Bekijk dan alle foto's van het Nationaal BREEAM Congres 2024