Nieuws

Lidl neemt tijdens PROVADA twee BREEAM-NL certificaten in ontvangst

Supermarktketen Lidl heeft tijdens de eerste dag van de vastgoedbeurs PROVADA twee BREEAM-NL certificaten in ontvangst mogen nemen voor haar distributiecentrum in Almere en haar hoofdkantoor in Huizen.

Marcel Ganzeboom, senior manager Bouw: “Ik ben ontzettend trots op het behalen van deze certificeringen. Lidl neemt haar verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaam bouwen en zet altijd in op het hoogst haalbare. BREEAM-NL is een heel mooi middel om dit doel mee te bereiken.”

W4Y adviseur Eveline Jansen was als BREEAM Expert verantwoordelijk voor het certificeringstraject van het hoofdkantoor. Jan Roersen begeleidde als Expert de BREEAM-certificering van het nieuwe distributiecentrum vanuit W4Y.

Distributiecentrum Almere

In mei 2022 heeft Lidl in Almere haar nieuwste duurzame distributiecentrum geopend. Het distributiecentrum heeft een gebouw oppervlakte van ruim 54.000 m2. Naast de grootte van het distributiecentrum, maakt ook het duurzame karakter van het pand deze bouw bijzonder.

Zo liggen er bijna 7.000 zonnepanelen op het dak die een besparing opleveren van zo’n 1.040 ton aan CO2 uitstoot, wordt er gebruik gemaakt van 100% groene- stroom en energie, wordt er geen aardgas verbruikt en wordt al het regenwater ingezet voor de toiletten en de beregening van de groenvoorziening. Andere duurzame voorzieningen zijn de door bewegingscensoren aangestuurde ledverlichting en de oplaadpunten voor elektrische auto’s en vrachtwagens.

Lidl ontvangt hiervoor de hoogst haalbare BREEAM-certificering, namelijk het 5-sterren Outstanding label. Naast het distributiecentrum in Almere zijn ook het distributiecentrum in Waddinxveen en Oosterhout reeds BREEAM-NL Outstanding gecertificeerd. Het distributiecentrum in Heerenveen heeft in 2013 de BREEAM-NL Excellent certificering ontvangen.

Hoofdkantoor Huizen

Het hoofdkantoor van Lidl Nederland staat in Huizen met een omvang van ruim 10.000 m2 en is net zoals al haar filialen volledig aardgasvrij en geheel voorzien van ledverlichting. Het hoofdkantoor van de supermarktketen is volledig gerenoveerd en gemoderniseerd en daarmee voorzien van een duurzame klimaatinstallatie, WKO-installatie en warmtepomp.

Tevens zijn alle daken van het hoofdkantoor voorzien van zonnepanelen en groen en is het oude filiaal omgebouwd tot nieuwe kantoorruimte. Daarnaast is er een nieuwe vleugel aangebouwd waar de nieuwe entree wordt gevestigd en wordt er momenteel een nieuwe duurzame binnentuin met veel groen aangelegd.

Gerelateerd nieuws

Whitepaper Fiscale regelingen en subsidies voor duurzame gebouwen in 2024

Fiscale regelingen en subsidies voor duurzame gebouwen in 2024

29 februari 2024
Met het oog op de energie- en klimaatdoelen voor 2030 en 2050 investeert de Nederlandse overheid fors in subsidies en fiscale instrumenten...

BREEAM-NL Nieuwbouw en Het Nieuwe Normaal: wat zijn de overeenkomsten en verschillen?

15 februari 2024
Dutch Green Building Council (DGBC) en Cirkelstad willen de transitie naar een circulaire bouwsector versnellen. Beide organisaties...
Stijn Schoonderwoerd, Algemeen Directeur Nationale Opera & Ballet en Julie Fuchs Duurzaamheid coördinator, krijgen het BREEAM-NL certificaat overhandigd uit handen van Rudy van der Helm, Manager Ontwikkeling en Beheer bij DGBC.

Nationale Opera & Ballet scoort hoog met nieuw BREEAM-NL certificaat

6 februari 2024
 Zwaardere duurzaamheidscriteria en een hogere score in 2023.   Nationale Opera & Ballet ontvangt de kwalificatie ‘Very...