Nieuws

Nationale Opera & Ballet scoort hoog met nieuw BREEAM-NL certificaat

 Zwaardere duurzaamheidscriteria en een hogere score in 2023.  

Nationale Opera & Ballet ontvangt de kwalificatie ‘Very Good’   BREEAM-NL In-Use certificaat voor Decoratelier BREEAM-NL core 2023 20% hoger dan in 2019   Decoratelier voldoet al aan eisen gebouw volgens klimaatakkoord 2030

Nationale Opera & Ballet heeft een nieuw BREEAM-NL certificering behaald voor haar Decoratelier in Amsterdam Zuidoost. Sinds 2019 werkt het theater met de BREEAM-NL methode: een internationaal keurmerk dat duurzaamheid van gebouwen, gebieden en bedrijfsvoering in kaart brengt. In 2019 was NO&B het allereerste theater in Nederland dat twee BREEAM-NL certificaten mocht ontvangen. Nationale Opera & Ballet scoorde toen al 'Good', en hoewel de criteria inmiddels strenger zijn, scoort het Decoratelier in 2023 nu 'Very Good'. De algehele score in 2023 is daarmee 20% hoger dan in 2019.

De focus van BREEAM-NL ligt hierbij op het werkelijke energiegebruik en maakt inzichtelijk hoe het gebruik van een gebouw zich verhoudt tot de internationale klimaatdoelstellingen.  Nationale Opera & Ballet laat  met de hogere score haar duurzame ambities zien.

BREEAM-NL wordt ontwikkeld en beheerd door Dutch Green Building Council (DGBC), de landelijke maatschappelijke organisatie die zich inzet om de gebouwde omgeving in hoog tempo toekomstbestendig te maken. Het nieuwe certificaat voor Nationale Opera & Ballet werd uitgereikt door Rudy van der Helm, manager Ontwikkeling en Beheer bij DGBC. Algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet Stijn Schoonderwoerd nam het certificaat in ontvangst:  

"Dit certificaat onderschrijft het belang van toekomstbestendig denken en is een mooie erkenning voor onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Nationale Opera & Ballet neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en hoopt hiermee ook andere culturele instellingen te inspireren. We blijven onszelf uitdagen en streven naar 55% minder CO2-uitstoot tegen 2030.”

Een integrale aanpak leidt tot resultaat    

Sinds 2019 heeft Nationale Opera & Ballet stappen gezet op het gebied van gezondheid, mobiliteit, energie- en grondstofgebruik. Zo scoorde NO&B in 2023 in de BREEAM-NL categorie ‘Landgebruik en ecologie’ 33% hoger dan in 2019, door het bevorderen van de biodiversiteit en het optimaal inrichten van de buitenruimte rondom het Decoratelier. Deze duurzame maatregelen erkent de BREEAM-NL certificering als game-changing en onderschrijven hoe belangrijk het is om duurzaamheid op verschillende gebieden aan te pakken.

Decoratelier beloond met Exemplary Performance

Het dak van het Decoratelier in Amsterdam Zuidoost biedt ruimte aan 2000 m2 zonnepanelen en is aangesloten op stadswarmte, waarmee de CO2-uitstoot per jaar met circa 60% wordt verminderd. Ook op het gebied van transport wordt duurzaamheid gestimuleerd: met het gebruik van een elektrisch bestelbusje, elektrische dienstfietsen, het plaatsen van laadpalen en speciale parkeerplekken voor carpooling faciliteert NO&B groene opties voor haar medewerkers. In overleg met een stadsecoloog is nagedacht over de buitenruimte van het Decoratelier. Overtollig regenwater wordt tijdelijk opgevangen in de aangelegde tuinen van 750 m2: zo wordt wateroverlast bij zware buien voorkomen. Ook de biodiversiteit wordt gestimuleerd door het plaatsen van 50 mussenkasten op het gebouw. BREEAM-NL beloont de groene voorzieningen dan ook met een Exemplary Performance Point. Een ander Exemplary Performance Point) ontvangt het Decoratelier voor de opslag van decor en kostuums, waarbij waardering wordt uitgesproken voor het hergebruik van materieel en het digitale opslagsysteem.

Over Nationale Opera & Ballet  

Nationale Opera & Ballet is het grootste opera- en balletgezelschap van Nederland, 
verenigd in één van de grootste theaters van ons land. Ruim 600 medewerkers werken dagelijks aan voorstellingen op topniveau en van internationale allure op het gebied van opera, ballet en verwante muziekdramatische kunsten.  

Met het vakmanschap, expertise en passie creëert Nationale Opera & Ballet ervaringen die mensen diep raken en wil het leven van zoveel mogelijk mensen verrijken.  

Stijn Schoonderwoerd, Algemeen Directeur Nationale Opera & Ballet en Julie Fuchs Duurzaamheid coördinator, krijgen het BREEAM-NL certificaat overhandigd uit handen van Rudy van der Helm, Manager Ontwikkeling en Beheer bij DGBC.

Fotocredit header: Stijn Schoonderwoerd, Algemeen Directeur Nationale Opera & Ballet en Julie Fuchs Duurzaamheid coördinator, krijgen het BREEAM-NL certificaat overhandigd uit handen van Rudy van der Helm, Manager Ontwikkeling en Beheer bij DGBC.
Fotograaf: Michel Schnater

Gerelateerd nieuws

In beeld: BREEAM-NL op PROVADA 2024

14 juni 2024
BREEAM-NL stond dit jaar op het DGBC Paris Proof Plein tijdens PROVADA. We blikken terug op drie geslaagde dagen vol vragen en adviezen bij...
BREEAM-NL certificaatuitreiking Panattoni Park Twente door Rudy van der Helm op PROVADA 2024

Verduurzaming logistiek vastgoed in de lift: 51,8% meer BREEAM-NL certificeringen

12 juni 2024
Vastgoedontwikkelaar Panattoni, LXA Advocaten en makelaarsvereniging Dynamis hebben gisteren tijdens PROVADA in Amsterdam de whitepaper...

Nominaties BREEAM Awards 2024 bekend

5 juni 2024
De nominaties voor de BREEAM Awards zijn bekend en Nederlands is goed vertegenwoordigd op deze shortlist. Maar liefst 23 Nederlandse...