Drie sterren BREEAM-NL In Use certificaat voor ING kantoor Veghel

06 juni 2018

De ING bankshop in Veghel ontving op 31 mei een drie sterren BREEAM-NL In Use certificaat. Het certificaat werd uitgereikt door DGBC-directeur Annemarie van Doorn. De certificering van het pand in Noord-Brabant is de eerste in een serie van panden die ING de komende jaren wil certificeren (portfolio-aanpak). 

Impact maken

ING wil met behulp van BREEAM-NL meer inzicht krijgen in de duurzaamheid van haar panden. Met die inzichten wil ING – waar mogelijk, duurzame maatregelen nemen – om zo een positieve impact te maken op het milieu en de gezondheid van de medewerkers. 

Duurzame maatregelen

De afgelopen periode zijn er in het pand diverse duurzame maatregelen doorgevoerd. Zo zijn er energie- en waterbesparende maatregelen getroffen, is de zonwering aangepakt, is er voor de medewerkers een afgesloten fietsenstalling aangebracht, is een deel van de verlichting vervangen door LED en werden er op het dak zestig zonnepanelen geïnstalleerd. 

Very good

De drie sterren (very good) beoordeling is een mooi resultaat van het harde werk, aldus Ronald Lazet, intern opdrachtgever bij ING/ Corporate Real Estate Management NL. Met onze ambitie om al onze eigendomspanden te voorzien van een A-energielabel lopen we voor op de algemene energieambities van 2023, maar dat is slechts een klein onderdeel van een grotere missie. Wij willen als ING een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving en een gezonde omgeving creëren waarin onze werknemers comfortabel kunnen werken. Dat zijn elementen die ook in BREEAM-NL worden meegenomen en daar ook bij geholpen hebben.” 

Nieuwe inzichten

Het BREEAM-NL In Use traject in Veghel is volgens Lazet een leerzame exercitie geweest. “BREEAM-NL is een instrument dat ons een hoop nieuwe inzichten heeft opgeleverd. In de bewijsvoering zit een hoop tijd, maar het is enorm waardevol om alle informatie over een pand bij elkaar te hebben en te kijken waar verbetering mogelijk is. Tegelijkertijd is het nuttig voor de panden die binnenkort het traject ingaan. 

Blijven innoveren

Binnenkort zullen ook bankshops in Amstelveen, Tilburg en Amsterdam worden gecertificeerd. Dat ‘slechts het begin’ aldus Lazet. “Uiteindelijk willen we ook onze grote vestigingen in Amsterdam laten certificeren met BREEAM-NL. Het is belangrijk om te blijven innoveren op het gebied van duurzaamheid. De credits in BREEAM-NL worden steeds weer aangescherpt en helpen daarbij. Dat komt onze werknemers en onze klanten ten goede.