Voldoen aan de nieuwe groene Europese regels is een stuk eenvoudiger met BREEAM-NL, het duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen en gebieden. Met een BREEAM-NL certificering kan je in lijn zijn met de EU Taxonomie. De beoordelingsrichtlijn is op veel punten een stap verder dan de Europese duurzaamheidsambities. BREEAM-NL kan helpen om aan te tonen dat een activiteit voldoet aan de EU Taxonomie.
Partijen voorkomen hiermee dubbel werk en veel extra administratie. Als een activiteit voldoet aan de EU Taxonomie mag die als groen worden beschouwd. Daarnaast levert het voldoen aan de EU Taxonomie meerdere voordelen op:
- Toekomstbestendig gebouw met aandacht voor o.a. materiaalgebruik, klimaatadaptatie en biodiversiteit
- Aantrekkelijker voor nieuwe klanten, werknemers en bezoekers
- Positief voor de reputatie / zichtbaarheid van de organisatie
- Interessante samenwerkingspartij
- Financieel aantrekkelijk via de waarde van het gebouw, operationele kosten (denk aan energielabel) en mogelijk groene financiering vanuit stakeholders
- Risico verlagend, voorkomen van 'stranded assets'
- Vooruitlopen op wet- en regelgeving zoals EPBD IV, Natuurherstelwet, Omgevingswet
- Aantoonbaar bijdragen aan duurzame waarde in de leefomgeving
In één oogopslag zien hoe je via BREEAM-NL aan de EU Taxonomie voldoet? Download deze flyer en deel hem gerust met geïnteresseerden.
Wat is de EU Taxonomie?
De EU Taxonomie is een classificatiesysteem dat aantoont of economische activiteiten wel of niet duurzaam zijn en op welke klimaatdoelen deze invloed hebben. Grote bedrijven en partijen die financiële producten aanbieden zijn verplicht te rapporteren over welk aandeel van hun investeringen, uitgaven en inkomsten voldoet aan de EU Taxonomie. Europa gaat zo greenwashing tegen en stimuleert dat kapitaal naar groene investeringen stroomt.
Meer informatie over de EU Taxonomie en Europees Beleid in het algemeen vind je op de website van DGBC. In de Kennisbank vind je daarnaast al onze publicaties, voorbeeldprojecten, interviews en webinars over Europees Beleid.
Landelijke handreiking voor bouw- en vastgoedsector
Hoe interpreteer je de duurzaamheidscriteria uit de EU Taxonomie? En hoe worden de Europese eisen vertaald naar de Nederlandse context? De landelijke handreiking voor de bouw- en vastgoedsector geeft antwoord op deze vragen. De handreiking is opgesteld door DGBC in samenwerking met meer dan 30 partners en borgt dat financiële activiteiten op dezelfde manier worden beoordeeld.
Leidraden
DGBC heeft een aantal EU Taxonomie leidraden gemaakt. Deze documenten beschrijven voor partijen die willen of moeten voldoen aan de EU Taxonomie welke criteria aangetoond moeten worden om in lijn te zijn met de EU Taxonomie. Daarbij zijn de criteria ook opgenomen in de beoordelingsrichtlijnen zelf. Daarnaast zijn ze verwerkt in de Assessmenttool waar de criteria verantwoord en onafhankelijk gecontroleerd kunnen worden.
In totaal zijn er vier leidraden gemaakt:
- Nieuwbouw en Renovatie Utiliteit die hoort bij BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Utiliteitsbouw V6.1.1
- Nieuwbouw en Renovatie Woningen die hoort bij BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen 2023
- Bestaande Bouw Utiliteit die hoort bij BREEAM-NL In-Use Utiliteitsbouw V6.1.1
- Bestaande Bouw Woningen die hoort bij BREEAM-NL In-Use Woningen V6.1.1
Speciaal voor BREEAM-NL Experts en Assessoren is ook een instructie geschreven met daarin een toelichting over het proces van bewijslast, verantwoording en validatie.
EU Taxonomie-verklaring
De EU Taxonomie-verklaring maakt inzichtelijk in hoeverre een BREEAM-NL certificering voldoet aan de EU Taxonomie. De verklaring is beschikbaar voor de volgende beoordelingsrichtlijnen:
- BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Utiliteitsbouw V6.1.1
- BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen 2023
- BREEAM-NL In-Use Utiliteitsbouw V6.1.1 en V6.0.0
- BREEAM-NL In-Use Woningen V6.1.1 en V6.0.0
Na het certificeringsproces genereer je de verklaring in de Assessmenttool. De verklaring is geschikt als bewijslast voor accountants, investeerders en financiers en toont aan dat het BREEAM-NL project in lijn is met de EU Taxonomie.
Wil je meer weten over het proces om een EU Taxonomie-verklaring te krijgen? Bekijk Instructiedocument 121. Dit document omschrijft ook de rollen voor de BREEAM-NL Experts en Assessoren.
Webinar EU Taxonomie in BREEAM-NL
Op 5 maart 2025 is er een webinar gehouden waarin Anna Verbrugge en Thomas Heye een toelichting gaven op de nieuwe richtlijnen en de raakvlakken met EU Taxonomie. Ook kwamen aan bod de Assessmenttool, de EU Taxonomie-verklaring en de instructie voor BREEAM-NL Experts en Assessoren. Bekijk hieronder het webinar terug: