Voldoen aan de nieuwe groene Europese regels is een stuk eenvoudiger met BREEAM-NL, het duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen en gebieden. Met een BREEAM-NL certificering ben je (deels) in lijn met de EU Taxonomie, want de beoordelingsrichtlijn is op veel punten een stap verder dan de Europese duurzaamheidsambities. BREEAM-NL kan helpen om aan te tonen dat een activiteit voldoet aan de EU Taxonomie. Dat voorkomt dubbel werk en scheelt een hoop (extra) administratie. Als een activiteit voldoet aan de EU Taxonomie mag die als groen worden beschouwd. Dit helpt om in aanmerking te komen voor groenfinanciering. Ook staat jouw vastgoed of bouwproject daarmee aantrekkelijker in de markt.
De EU Taxonomie is een classificatiesysteem dat aantoont of economische activiteiten wel of niet duurzaam zijn en op welke klimaatdoelen deze invloed hebben. Grote bedrijven en partijen die financiële producten aanbieden zijn verplicht te rapporteren over welk aandeel van hun investeringen, uitgaven en inkomsten voldoet aan de EU Taxonomie. Europa gaat zo greenwashing tegen en stimuleert dat kapitaal naar groene investeringen stroomt.
Meer informatie over de EU Taxonomie en de gevolgen daarvan voor de Nederlandse bouw- en vastgoedsector vind je op de website van DGBC.
Landelijke handreiking voor bouw- en vastgoedsector
Hoe interpreteer je de duurzaamheidscriteria uit de EU Taxonomie? En hoe worden de Europese eisen vertaald naar de Nederlandse context? De landelijke handreiking voor de bouw- en vastgoedsector geeft antwoord op deze vragen. De handreiking is opgesteld door DGBC in samenwerking met meer dan 30 partners en borgt dat financiële activiteiten op dezelfde manier worden beoordeeld.
Vergelijking BREEAM-NL met EU Taxonomie
DGBC maakte een vergelijking tussen BREEAM-NL en de EU Taxonomie. Deze vergelijking maakt de raakvlakken inzichtelijk en biedt een overzicht van de BREEAM-NL credits waaraan projecten moeten voldoen om in lijn te zijn met de EU Taxonomie. BREEAM-NL stelt hogere eisen aan bijvoorbeeld de energieprestatie van gebouwen. Daarnaast is de scope van BREEAM-NL breder dan die van de EU Taxonomie. Zo draagt BREEAM-NL ook bij aan gezonde gebouwen en gebieden. Maar er zijn ook criteria uit de EU Taxonomie die niet (volledig) in de beoordelingsrichtlijnen zijn opgenomen.
EU Taxonomie-verklaring voor BREEAM-NL In-Use
De EU Taxonomie-verklaring maakt inzichtelijk in hoeverre een BREEAM-NL certificering voldoet aan de EU Taxonomie. De verklaring is beschikbaar voor utiliteitsgebouwen en woningen met een BREEAM-NL In-Use V6.0.0 certificaat. Na het certificeringsproces genereer je de verklaring in de Assessmenttool. De verklaring is geschikt als bewijslast voor accountants, investeerders en financiers en toont aan dat het BREEAM-NL project in lijn is met de EU Taxonomie.
Lees meer over de verklaring in de vergelijking tussen BREEAM-NL en de EU Taxonomie.
Wil je meer weten over het proces om een EU Taxonomie-verklaring te krijgen? Bekijk Instructiedocument 121.
Webinars
Aantoonbaar duurzaam met BREEAM-NL In-Use en de EU Taxonomie
Hoe toon je aan dat een BREEAM-NL gebouw voldoet aan de EU Taxonomie? De nieuwe EU Taxonomie-verklaring maakt inzichtelijk welke onderdelen van een BREEAM-NL In-Use project in lijn zijn met de Europese maatlat. De verklaring is vanaf 13 juni beschikbaar voor utiliteitsgebouwen en woningen met een BREEAM-NL In-Use v6 certificering. In dit webinar lichten we toe wat de EU Taxonomie-verklaring inhoudt en hoe dit het certificeringsproces verandert voor jou als BREEAM-NL Expert of Assessor.
Bekijk de presentatie van het webinar
Kijk het volledige webinar terug op YouTube
Download de vragen en antwoorden uit de Q&A