Central Park

717-NON-2014
Registratienummer
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Ontwerpfase
21 december
2017
Geregistreerd op

Naast het stadskantoor in Utrecht zal de negentig meter hoge kantoortoren Central Park verrijzen. Dankzij een insnoering op 45 meter hoogte is het volume in twee massa’s verdeeld. Dit horizontale accent telt twee lagen en sluit aan op dat van het naastgelegen stadskantoor. In tegenstelling tot de kantoorgevel is de gevel van de insnoering volledig transparant, met sculpturaal vormgegeven randen aan de boven- en onderkant. Het interieur is voorzien van een binnentuin. De kantoorgevel kent een subtiel gevarieerde structuur en opbouw. Uit duurzaamheids­overwegingen wordt op plekken met veel zonbelasting minder glas gerealiseerd en voor plekken met minder belasting van de zon vice versa. Op bijzondere plekken, bijvoorbeeld waar uitzicht is op markante gebouwen in de stad, wordt van deze norm afgeweken. Door zijn ligging aan het stadsplateau - het Forum - , dat zich op hetzelfde niveau als de OV-terminal bevindt, wordt de inpassing van het gebouw in de stad versterkt.