Biosintrum

Score
86,9%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Opleverfase
30 juni
2020
Gecertificeerd op

De gemeente Ooststellingwerf wil nadrukkelijk het voortouw nemen bij de bredere toepassing van biobased producten in de bouw. Het splinternieuwe kenniscentrum bestaat voor meer dan 80% uit biobased materialen en voldoet aan de eisen van BREEAM Outstanding. Daarmee behoort het tot de meest duurzame en innovatieve gebouwen van Europa.

Het gebouw is gerealiseerd op het Ecomunitypark en is samen met onderwijsinstellingen en bedrijven uit de regio ontwikkeld.

Lokale overheids- en onderwijsinstellingen, maar ook bedrijven, komen hier bijeen om kennis op te doen en te delen over de biobased economy en gebruik te maken van de congreszaal, kantoren, studieplekken, vergaderruimtes, flexplekken en het laboratorium. In het Biosintrum bevindt zich tevens een restaurant, waar gerechten worden bereid met producten uit de eigen naastgelegen groente- en kruidentuin.

Bio refereert naar biobased economy en sintrum is het Friese woord voor centrum. Het gebouw is het hart van een community worden waar alles rond biobased economy bij elkaar komt en samenwerking en innovatie plaatsvindt.

Het gebouw heeft een bijzondere Y-vorm gekregen, wat ook terugkomt in het logo. Deze vormgeving maakt optimaal gebruik van het licht en de warmte van de zon. In het gebouw zijn een restaurant, congreszaal, kantoren, studieplekken, vergaderruimtes, een collegezaal, flexwerkplekken en een laboratorium gerealiseerd