a.s.r., Archimedeslaan 10

Score
78,5%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Opleverfase
14 juni
2016
Gecertificeerd op

In het belang van het welzijn van de medewerkers is besloten het gebouw volledig aan te passen aan de moderne maatstaven voor duurzaamheid en arbeidsomstandigheden. En met deze huisvesting wilde de Raad van Bestuur een nieuwe start van de vernieuwde, zelfstandige verzekeraar a.s.r. realiseren, waarbij de verschillende culturen van de bedrijfsonderdelen samensmelten tot één cultuur, die horen bij een aantrekkelijke verzekeraar en werkgever. Het voorheen massieve gebouw is geopend door nieuwe gevels van glas te maken en vides toe te voegen op strategische plekken, waardoor het licht tot diep in het gebouw kan doordringen.  

Circulair renoveren

Het bouwafval werd gescheiden in negen verschillende soorten. Materiaal dat kon worden hergebruikt, keerde terug in het gerenoveerde deel. Duizenden bureaustoelen zijn opgeknapt, waarbij de zitting en stoffen bekleding zijn vervangen. Het oude schuim van de zitting is verwerkt in isolatieplaten, de stoffen gingen naar een fabrikant van paardendekens en naar scholen. In het pand ligt 42.000 m2 tapijt, dat deels is gemaakt van gebruikte materialen en 100% recyclebaar is. Het oude tapijt kreeg ook een nieuwe bestemming: het garen is opnieuw gebruikt en de onderkant werd grondstof voor wegenbouw en dakbedekking.

Groen

De tuin bij het kantoor sluit aan op de ecologische hoofdstructuur van de provincie Utrecht en biedt onderdak aan diverse diersoorten zoals vleermuizen, egels, salamanders, insecten, ooievaars en ringslangen. Gezien de bijenproblematiek heeft a.s.r. nadrukkelijk gekozen voor het huisvesten van een bijenvolk. Er wordt op biologische wijze geïmkerd en de tuin is beplant met bijvriendelijke planten. Op de 1e etage wordt een deel van de buitengevel voorzien van groene gevelwanden. Deze beplanting vangt fijnstof en CO2 , en fungeert daarmee als luchtzuivering. In deze groene gevelwanden komen nestkasten voor gierzwaluwen en mussen.

Vele extra’s

Een deel van het gebouw is voor iedereen toegankelijk, de openbare ruimte. Bezoekers kunnen gebruikmaken van faciliteiten als het restaurant, de koffiebar, de brasserie, de werklounge en de fitness. In het hele gebouw is gratis wifi. Het a.s.r. gebouw heeft twee watertappunten van Join the Pipe. Hiermee wordt een drinkwaterproject in een ontwikkelingsland gesteund. Er is een OV-oplaadpunt in het gebouw. Er zijn 43 laadpalen voor elektrische auto’s. De stroom wordt voor onze gasten kosteloos geleverd. Er wordt op een milieuvriendelijke manier schoongemaakt in het pand, zonder chemicaliën. Werkplekken hebben zicht op wintertuinen. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen gezonder zijn als ze een groen uitzicht hebben. Ook werken in het licht draagt bij aan een betere gezondheid en beter slapen. Een mooi voordeel van de glazen klimaatgevel.