Projecten

Project
EXCELLENT 70,28%

ASML - Kantoorgebouw 6KLM

Boven op het logistiek centrum 5L creëren we een groene biotoop als daklandschap met een inspirerende werkomgeving voor circa 3000 medewerkers in één gebouw, 6 KLM genaamd. Synergie om innovatie te versnellen zijn belangrijke thema’s voor ASML. Daarom ontwerpen we een gebouw dat ontmoeting stimuleert en uitnodigt om samen te werken. De 18 meter diepe kantoorvloeren verbinden de drie gebouwdelen K, L en M tot één samenhangend geheel, tot één uitnodigende plek.

Kenmerkend voor 6 KLM is de ‘publieke’ boulevard in gebouwdeel L die beide atria in gebouwdelen K en M op een vanzelfsprekende wijze verbindt. Tezamen vormen boulevard en atria de Plaza, het publieke domein van het gebouw. Verbinden en ontmoeten staan hier centraal. De Plaza is een multifunctionele omgeving met in elk gebouwdeel haar eigen accent.

De hoofdentree en het restaurant bevinden zich in gebouwdeel K, terwijl gebouwdeel L zich kenmerkt als boulevard met ‘social corners’ en uitnodigende trappen. Plantenbakken en vides in de boulevard vormen een buffer tussen de kantoorvloeren en boulevard zodat privacy en concentratie op de kantoorvloeren geborgd zijn. De Plaza in gebouwdeel M heeft verschillende informele ontmoetings- en werkplekken op en rondom een open en oplopend terrassenlandschap met daaronder een aantal afgesloten vergaderruimten.

Beide atria bieden direct toegang tot de daktuin via de terrassen. Van daaruit begint een ontspannen wandeling over het groene daklandschap met verschillende niveaus en plekken als voortzetting van de werkomgeving.

Vanuit de parkeergarage P3 aan de zuidzijde en de royale fietsenstalling aan de noordzijde betreed je het dakniveau van 6 KLM. Het hoofd-lift/trappenhuis van P3 is direct gekoppeld aan de hoofdentree. Vanuit hier stap je rechtstreeks in de Plaza van gebouwdeel K. Een heldere route gecombineerd met uitnodigende trappen brengen je naar je plek. Een tweede entree aan de zuidwestzijde van 6 KLM, is eveneens verbonden met een lift/trappenhuis van P3. Via de fietsenstalling aan de noordzijde bereik je de daktuin van 6 KLM en via een korte wandeling kom je in het atrium van K en M. Zo wordt 6 KLM vanuit alle richtingen ontsloten en verbonden met de directe omgeving. De brug tussen gebouw 6 HIJ en 6 KLM is daarbij een belangrijk element als voorzetting van de boulevard tussen deze verschillende gebouwen.