Plus Ultra Wageningen

Score
76,8%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Bespoke
01 juni
2016
Gecertificeerd op

Uitgegeven certificaten

Plus Ultra te Wageningen is een nieuw bedrijfsverzamelgebouw en incubator met kantoor, laboratoria en techno hallen voor startende bedrijven in de food- en agro-industrie. De techno hallen bevinden zich op de begane grond, deels dubbel hoog. In functie van gebruik kunnen op de tweede, derde en vierde verdieping max. 40% van de modules als lab en min. 60% van de modules als kantoor ingericht worden. Een restaurant is ook aanwezig op de begane grond en 1e verdieping

gebouw met 3 functie's:

  • kantoor (3.377 m2) + bijeenkomstfuncties (1.141 m2) = totaal 4.518 m2
  • lab (1.819 m2)
  • techno hal (pilot plant) (1.398 m2)
  • totaalmaximaal 7.735 m2

Het gebouw draagt de naam ‘Plus Ultra’, wat 'steeds verder' betekent, als verwijzing naar de gedrevenheid om te blijven innoveren. Het project kent voor Hendriks een integraal karakter doordat Hendriks Bouwbedrijf en Schrijvers Technische Installaties betrokken zijn. De bouw van de op startende en kennisintensieve technologische bedrijven gerichte voorziening is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Gelderland. Plus Ultra is eind 2015 opgeleverd. Het complex bevat circa 3.000 m2 hoogwaardige laboratoriumruimten, circa 3.500 m2 kantoor- en ontmoetingsruimten plus circa 1.500 m2 technohallen.

Het ruimtelijk ontwerp richt zich op synergie, ontmoeting, samenwerking en open innovatie. Elke bewoner van Plus Ultra wordt uitgenodigd kennis te delen en samen te werken aan nieuwe ontwikkelingen. Openheid, transparantie en zichtbaarheid spelen een cruciale rol. Om dit te bereiken vormt een centraal atrium het kloppende hart. Aan dit atrium liggen verspreid over de vijf bouwlagen diverse ontmoetingsruimten, vergaderplekken, pantrys, flexwerkplekken en een aantal bedrijfsloketten om de startende bedrijven te ondersteunen.

Plus Ultra is een BREEAM-NL Excellent gebouw. Hiervoor wordt een bespoke-procedure doorlopen. Elementen zoals passieve zonwering, geveloriëntatie, warmteterugwinning, variabele ventilatie, LED-verlichting, PV-panelen en het gebruik van bouwmaterialen met beperkte milieubelasting vormen een aantal van de ontwerpmaatregelen.

De installaties zijn volledig in BIM uitgewerkt.