Nieuwbouw Hogeschool Utrecht

Score
85,4%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Opleverfase
19 december
2018
Gecertificeerd op

HL15 duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld conform 2014 richtlijn

EInd 2015/Begin 2016 heeft Spark, een combinatie van Strukton Worsphere en Besix, de opdracht van het UAV-GC contract voor de nieuwbouw van Heidelberglaan 15 te realiseren. Start bouw was augustus 2016. Het ontwerp van Schmidt/Hammer/Lassen Architects Denemarken is samen met de adviseurs, IMD Constructeur, W4Y Installatietechniek, Peutz Bouwfysica / Akoestiek / Brandpreventie, K-support Bouwkundig tekenwerk en W4Y  BREEAM verder uitgewerkt en gerealiseerd.
De Bouwkundige oplevering was medio juli 2018. 

Na de realisatie hebben van de Hogeschool Utrecht (HU) de vier economische instituten en die van Communicatie, Media en ICT hun intrek in het gebouw genomen. Ook het Kenniscentrum ‘Economisch sterke en creatieve stad’ vindt er onderdak. Vanuit het ontwerp was de eerste uitvraag van de HU een Good certificaat. Gedurende het proces is dit verhoogd tot Excellent. Vlak voor oplevering is door het projectteam dit zelfs verhoogd tot Outstanding, het hoogst mogelijke BREEAM certificaat.

19 december 2018 is het gebouw gecertificeerd met het Outstanding certificaat. Hiermee is HL15 het eerste gebouw dat outstanding behaald op de 2014 richtlijn. De meest bijzondere onderdelen zijn:

  • Nagespannen betonnen vloeren waardoor er minder materiaal is gebruikt.
  • 99,97% van al het gebruikte materiaal is gecertificeerd dmv productcertificaten.
  • Akoestisch zijn alle ruimten extreem goed geisoleerd zodat HEA 13 is behaald als credit.
  • Gasloos
  • Groene daken welke water bergen en fijnstof vast houden.
  • Extreem waterbesparen met 6 liter/min douches, 4l/spoeling toiletten en 1l/spoeling urinoirs.

December 2019 heeft de Hu gehoord dat het genomineerd is voor de BREEAM Awards 2020! Hiermee wordt erkend dat HL15 een van de meest duurzame, zo niet het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld is. Want waar alle andere projecten vooral gingen om energie en waterbesparing is bij de HU een flexibel gebouw neergezet waar ook gedurende het gebruik het prettig verblijven is met voldoende verse lucht en stille omgeving zodat studenten zich goed kunnen concentreren.