Projecten

Project
OUTSTANDING 100,18%

Jumbo Nationaal Distributiecentrum Nieuwegein

Jumbo Supermarkten heeft het initiatief genomen een nieuw nationaal distributiecentrum te realiseren in Nieuwegein. Bij deze nieuwbouw staat duurzaamheid centraal.

Het gebouw wordt volgens de BREEAM-methodiek beoordeeld op een scala aan onderwerpen, binnen categorieën variërend van bijvoorbeeld Energie en Vervuiling, tot Gezondheid en Ecologie. Dit wordt gewogen tot een totaaloordeel van 0 tot 5 sterren. 

In het voorjaar van 2016 formuleerde een ontwerpteam bestaande uit opdrachtgever Jumbo Distributiecentrum BV, BREEAM-expert W4Y en architect Da Vinci Vastgoed gezamenlijk de duurzaamheidsambitie BREEAM Outstanding (5 sterren).

De investering die gekoppeld is aan deze hoge ambitie wordt financieel deels terugverdiend met investeringsaftrek en exploitatievoordelen, en levert bovenal een beter gebouw: gezonder, groener en schoner.

 

Jumbo Distributiecentrum BV als opdrachtgever samen met  W4Y Adviseurs BV en Da Vinci Vastgoed hebben vanaf de ontwerpfase samen het ontwerp gemaakt en de besteksstukken gerealiseerd.
In 2017 is er een aanbestedingsronde geweest waar Bouwbedrijf Van de Ven, Van Panhuis installatietechniek en Kromwijk Elektro geselecteerd zijn als realiserende partijen. Tevens komt er een mechanisatie in van Witron.

Op dit moment gaat Jumbo er voor om het meest duurzame pand ter wereld te realiseren. De score van 100,07% is nog nooit ergens ter wereld op een BREEAM certificaat behaald. Ter vergelijking liggen er 4,5 voetbalvelden zonnepanelen op het dak. De warmtepompen kunnen 300 woningen duurzaam koelen of verwarmen en de verlichting is extreem ontworpen op minder dan 3W/m2 met wel overal een hoog verlichtingsniveau.

Door de controle met Ruud Matton als directievoerder vanuit Jumbo, Reinier den Uijl als commissionioningsmanager vanuit W4Y, BREEAM-expert Simon Hogenstijn vanuit W4Y en BREEAM-assessor Martin Springer vanuit Adamas Groep is het borgen van de duurzame ambitie ook gewaarborgd.