Distributiecentrum LIDL

Score
75,5%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Opleverfase
27 mei
2013
Gecertificeerd op

Uitgegeven certificaten

In juni 2013 opende Lidl Nederland de deuren van het meest duurzame distributiecentrum in Nederland. Door het toepassen van veel verschillende klimaat neutrale oplossingen werd het pand in Heerenveen uiteindelijk bekroond een BREEAM-Excellent certificaat.

Het ontwerp

Dit unieke ontwerp telt maar liefst 46.000 vierkante meter. Het gebouw bestaat uit een distributiecentrum met een kantoorgebouw. Het project staat aan de rand van de stad op de overgang naar het poldergebied. Een eenvoudige vorm in rustige gedekte kleuren was het uitgangspunt van FKG Architecten. Antraciet, grijs en licht grijs bepalen het beeld van deze gevlekte “mega koe” in Heerenveen.

Als supermarktketen heeft Lidl Nederland het milieu hoog in het vaandel staan. Haar nieuwe distributiecentrum moest dan ook passen bij de cultuur van het bedrijf: duurzaam, efficiënt en van deze tijd. Dit heeft geresulteerd in een ontwerp dat zo energiezuinig is, dat het in 2013 tot de 5% meest duurzame gebouwen van Europa behoorde.

Van 3 naar 4 sterren

Om een dusdanig duurzaam distributiecentrum neer te zetten, is er een BREEAM-certificering van 3 sterren als uitgangspunt genomen in de eerste ontwerpfase. Na de tussentijdse beoordeling door de BREEAM-assessor bleek al snel dat een 4-sterren ‘excellent’ certificering haalbaar was. Dit gaf de opdrachtgever en het ontwerpteam extra motivatie om het distributiecentrum nog duurzamer te maken. Door toepassing van onder andere LED verlichting, HR+++ drievoudig isolatieglas en warmte-koudeopslag voor de vloerverwarming en koelinstallaties is deze doelstelling uiteindelijk behaald. Na de oplevering zijn er ook nog eens 2300 zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum geplaatst.

Duurzame verlichting
De binnenverlichting bestaat geheel uit Philips led verlichting in combinatie met een DALI-lichtregelsysteem in combinatie met Dynalite, aanwezigheidsdetectie en daglichtsensoren met het oog op duurzaamheid en kostenbesparingen op energieverbruik en onderhoud. De noodverlichting is in zijn geheel gebaseerd op een INOTEC centrale noodverlichting oplossing dat geïntegreerd is Philips led verlichting waardoor deze een dubbelfunctie hebben gekregen naast de algemene verlichting. Door het toepassen van een -online te beheren- centrale noodverlichting oplossing zijn honderden decentrale batterijen overbodig gebleven en is deze innovatieve noodverlichtingsinstallatie goed te beheren en TCO gunstig.