Nieuws

Nieuwe portfolio-aanpak BREEAM-NL In-Use beschikbaar

Voor het certificeren met BREEAM-NL In-Use is een nieuwe porfolio-aanpak beschikbaar. Met de vernieuwde versie (2.0) kunnen zowel utiliteitsgebouwen als woningen worden gecertificeerd. Bij de eerste versie - die een succesvolle pilotfase kende - was de porfolio-aanpak nog enkel voor utiliteitsbouw mogelijk.  

Met de vernieuwde portfolio-aanpak komt officieel een einde aan de pilotfase en kunnen zowel utiliteits- als woningportefeuilles in een keer worden gecertificeerd met BREEAM-NL In-Use. De nieuwe aanpak is ook internationaal verder geharmoniseerd en daardoor herkenbaar voor partijen met internationale portfolio’s. Tegelijkertijd blijft het mogelijk om met de voor Nederland kenmerkende "basis"- of "jaarlijkse" -aanpak te certificeren.  

Efficiënte managementtool 

De portfolio-aanpak is bijzonder interessant voor partijen die beschikken over grote vastgoedvolumes, zoals woningcorporaties, beleggers, gemeenten en huurders met meerdere vestigingen. Hoe groter het portfolio, hoe groter de efficiency. Er zijn veel slimme oplossingen ingebouwd in het proces van certificeren, waardoor er sneller en goedkoper een BREEAM-NL In-Use certificaat voor het hele portfolio behaald kan worden. Een van de belangrijkste voordelen van de portfolio-aanpak is het verkrijgen van duurzaamheidsinzichten in alle gebouwen van de portefeuille, ondersteund door het BREEAM-NL In-Use Dashboard. Hiermee kan de beoordelingsmethode steeds meer als managementtool worden ingezet. De permanente inzichten bieden namelijk de mogelijkheid om continu te blijven verduurzamen.  

Thomas Heye (Senior Projectmanager bij DGBC), ziet de nieuwe versie als een waardevolle upgrade van de eerdere variant: “De bestaande voorraad van utiliteitsgebouwen en woningen vraagt om efficiënte manieren van verduurzamen. Met deze nieuwe portfolio-aanpak is er nu een meer internationaal geharmoniseerde aanpak beschikbaar die waardevolle inzichten biedt en een kijkje geeft in het verbeterpotentieel van je portfolio. Door het als managementtool in te zetten krijg je een krachtig instrument ter beschikking om je portfolio toekomstbestendig te maken.” 

Over BREEAM-NL In-Use 

BREEAM-NL is in Nederland de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. BREEAM-NL In-Use is de integrale certificeringsmethode voor het verduurzamen van bestaande utiliteitsgebouwen en woningen. Met een BREEAM-NL In-Use certificering lever je aantoonbaar bewijs van de duurzaamheidsprestaties van een bestaand gebouw. Het blijft tot 01-07-2021 mogelijk om te certificeren met de ‘oude’ porfolio-aanpak. Certificeren met Versie 2 is per direct mogelijk.  

Bekijk hier hoe je kunt certificeren met beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL In-Use en de mogelijkheden van de porfolio-aanpak. 

Schrijf je in voor het webinar

Voor meer informatie en een toelichting op deze aanpak, kan je je inschrijven voor het webinar dat plaatsvindt op 28 april.

Gerelateerd nieuws

Lees de Whitepaper: Een gezonde werkomgeving met BREEAM-NL

2 september 2021
Het afgelopen anderhalf jaar is de focus op een gezonde werkplek nog belangrijker geworden. Vaak is een duurzame werkplek ook een gezonde...

PwC behaalt Outstanding score voor het onderdeel gebruik

25 augustus 2021
Sinds juli 2021 is PwC veertien BREEAM-NL Outstanding certificaten rijker. PwC is al jaren actief bezig met verduurzaming van haar...

‘Rijksmuseum toont hoe BREEAM-NL In-Use bedoeld is’

4 augustus 2021
Het Rijksmuseum behaalde onlangs een BREEAM-NL In-Use Outstanding certificaat. Ragna Clocquet deelt haar kijk op dit bijzondere BREEAM...