Nieuws

Nieuwe portfolio-aanpak BREEAM-NL In-Use beschikbaar

Voor het certificeren met BREEAM-NL In-Use is een nieuwe porfolio-aanpak beschikbaar. Met de vernieuwde versie (2.0) kunnen zowel utiliteitsgebouwen als woningen worden gecertificeerd. Bij de eerste versie - die een succesvolle pilotfase kende - was de porfolio-aanpak nog enkel voor utiliteitsbouw mogelijk.  

Met de vernieuwde portfolio-aanpak komt officieel een einde aan de pilotfase en kunnen zowel utiliteits- als woningportefeuilles in een keer worden gecertificeerd met BREEAM-NL In-Use. De nieuwe aanpak is ook internationaal verder geharmoniseerd en daardoor herkenbaar voor partijen met internationale portfolio’s. Tegelijkertijd blijft het mogelijk om met de voor Nederland kenmerkende "basis"- of "jaarlijkse" -aanpak te certificeren.  

Efficiënte managementtool 

De portfolio-aanpak is bijzonder interessant voor partijen die beschikken over grote vastgoedvolumes, zoals woningcorporaties, beleggers, gemeenten en huurders met meerdere vestigingen. Hoe groter het portfolio, hoe groter de efficiency. Er zijn veel slimme oplossingen ingebouwd in het proces van certificeren, waardoor er sneller en goedkoper een BREEAM-NL In-Use certificaat voor het hele portfolio behaald kan worden. Een van de belangrijkste voordelen van de portfolio-aanpak is het verkrijgen van duurzaamheidsinzichten in alle gebouwen van de portefeuille, ondersteund door het BREEAM-NL In-Use Dashboard. Hiermee kan de beoordelingsmethode steeds meer als managementtool worden ingezet. De permanente inzichten bieden namelijk de mogelijkheid om continu te blijven verduurzamen.  

Thomas Heye (Senior Projectmanager bij DGBC), ziet de nieuwe versie als een waardevolle upgrade van de eerdere variant: “De bestaande voorraad van utiliteitsgebouwen en woningen vraagt om efficiënte manieren van verduurzamen. Met deze nieuwe portfolio-aanpak is er nu een meer internationaal geharmoniseerde aanpak beschikbaar die waardevolle inzichten biedt en een kijkje geeft in het verbeterpotentieel van je portfolio. Door het als managementtool in te zetten krijg je een krachtig instrument ter beschikking om je portfolio toekomstbestendig te maken.” 

Over BREEAM-NL In-Use 

BREEAM-NL is in Nederland de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. BREEAM-NL In-Use is de integrale certificeringsmethode voor het verduurzamen van bestaande utiliteitsgebouwen en woningen. Met een BREEAM-NL In-Use certificering lever je aantoonbaar bewijs van de duurzaamheidsprestaties van een bestaand gebouw. Het blijft tot 01-07-2021 mogelijk om te certificeren met de ‘oude’ porfolio-aanpak. Certificeren met Versie 2 is per direct mogelijk.  

Bekijk hier hoe je kunt certificeren met beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL In-Use en de mogelijkheden van de porfolio-aanpak. 

Schrijf je in voor het webinar

Voor meer informatie en een toelichting op deze aanpak, kan je je inschrijven voor het webinar dat plaatsvindt op 28 april.

Gerelateerd nieuws

Kijk terug: Webinar - Van pilot naar portfolio-aanpak V2.0

3 mei 2021
Voor het certificeren met BREEAM-NL In-Use is een vernieuwde porfolio-aanpak beschikbaar. Met de vernieuwde versie (2.0) kunnen zowel...

BREEAM-NL certificering van gebouwen helpt de Universiteit Utrecht op weg naar een duurzaam vastgoedportfolio

22 april 2021
Elf gebouwen van de Universiteit Utrecht in het Utrecht Science Park zijn binnen negen duurzaamheidscategorieën getoetst op hun duurzame...

Ook tijdens coronacrisis blijft BREEAM-NL groeien

21 april 2021
Ondanks de coronacrisis staat duurzaamheid bij heel veel partijen onverminderd hoog op de agenda. Dat is een van de belangrijkste...