Nieuws

Is het nou BREAM, BREAAM of BREEAM?

Als je wilt aantonen hoe duurzaam een gebouw is, kun je daar in Nederland verschillende instrumenten en keurmerken voor gebruiken. Daarbij struikel je al gauw over allerlei afkortingen, zoals BREEAM. Of was het toch BREAM of BREAAM? 

BREEAM-NL is het officiële Nederlandse keurmerk. Internationaal is het BREEAM. Het duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen en gebieden is namelijk afkomstig uit Engeland. De certificeringsmethode is oorspronkelijk ontwikkeld door het Building Research Establishment (BRE). Dat verklaart het eerste deel van de afkorting 'BREEAM'. De volledige afkorting staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. In 2009 heeft Dutch Green Building Council (DGBC) de methode voor het eerst geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt. Tegenwoordig beheert en ontwikkelt DGBC de BREEAM-NL schema’s voor nieuwe en bestaande gebouwen, woningen en gebieden.  

Wat is BREEAM-NL? 

Inmiddels bestaat BREEAM-NL alweer 15 jaar. De markt had behoefte aan een gemeenschappelijke taal voor duurzaamheid. Daarom introduceerde DGBC de certificeringsmethode in Nederland. BREEAM-NL maakt de duurzaamheidsprestaties van vastgoed meetbaar en inzichtelijk. Er zijn richtlijnen voor nieuwbouwwoningen en utiliteitsgebouwen (BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie), maar ook voor bestaande bouw (BREEAM-NL In-Use) en gebieden (BREEAM-NL Gebied).  

Hoe werkt de BREEAM-NL certificeringsmethode? 

De verschillende richtlijnen gaan over duurzaamheid in de breedste zin. In de beginjaren was vooral de energietransitie onderwerp van gesprek. Maar BREEAM-NL gaat over veel meer duurzaamheidsthema’s. Denk aan circulair bouwen, klimaatadaptatie, Paris Proof, gezondheid, duurzame en biobased bouwmaterialen, afvalvermindering en biodiversiteit. Die thema’s zijn ondergebracht in verschillende BREEAM-NL categorieën. Binnen iedere categorie zijn er minimale vereisten waar een project aan moet voldoen om een BREEAM-NL certificaat te halen. Bepaalde maatregelen leveren extra punten op. Daarbij weegt het ene criterium weer zwaarder dan het andere. De score op al die criteria levert een totaalplaatje op: de BREEAM-NL kwalificatie. Die varieert van Pass, Good, Very Good, Excellent tot Outstanding.  

Verduurzamen met hulp van een BREEAM-NL Expert en Assessor 

Je kunt de richtlijnen en praktische handvatten gebruiken om jouw gebouw of gebied stap voor stap te verduurzamen. Ga je voor een BREEAM-NL certificaat? Dan verzamel je allerlei documenten en beeldmateriaal om aan te tonen dat jouw project aan de gestelde eisen voldoet. Een BREEAM-NL Expert kan je tijdens het hele proces adviseren over hoe je dit aanpakt en wat ervoor nodig is om jouw ambitie te realiseren. Een BREEAM-NL Assessor controleert vervolgens de bewijslast en geeft het certificaat uit na goedkeuring door DGBC. 

Wil je ook met BREEAM-NL aan de slag? Volg deze stappen op weg naar een certificaat 

Gerelateerd nieuws

Exterieur hoofdkantoor Fugro

Toekomstbestendig bouwen in de praktijk: Fugro's nieuwe hoofdkantoor

15 mei 2024
Hoe bereik je een duurzaam en toekomstbestendig kantoor? In gesprek met Michiel Dessens, Project Director Fugro New Headquarters, en Isolda...
BREEAM-NL modulaire updates

Stap voor stap verduurzamen met kleinere updates van BREEAM-NL

8 mei 2024
Waar energie en gezondheid de belangrijkste onderwerpen waren in de beginjaren van BREEAM-NL, spelen circulariteit, klimaatadaptatie en...

Nieuw BREEAM-NL Magazine: Back to the Future

12 maart 2024
BREEAM-NL gaat ‘back to the future’. Tijdens het Nationaal BREEAM Congres op 28 maart in het Beatrix Theater én in een gloednieuwe...