Nieuws

Toekomstbestendig bouwen in de praktijk: Fugro's nieuwe hoofdkantoor

Hoe bereik je een duurzaam en toekomstbestendig kantoor? In gesprek met Michiel Dessens, Project Director Fugro New Headquarters, en Isolda Strom, Duurzaamheidsadviseur werkzaam bij Royal HaskoningDHV, over het doorlopen traject en hoe Fugro een toonbeeld is voor toekomstbestendig bouwen.

Fugro is een wereldwijd opererende Geo-data specialist. Tegenover het bestaande, LEED Platinum gecertificeerde Fugro TechCenter in Nootdorp wordt hard gewerkt aan het nieuwe hoofdkantoor van Fugro. Het heeft een BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Outstanding Ontwerpcertificaat behaald, een erkenning die in Nederland onder de meest recente richtlijn slechts zeven keer is uitgereikt. Het project is ook genomineerd voor de internationale BREEAM Awards. Dit benadrukt Fugro’s focus op duurzame vastgoedontwikkeling. Isolda Strom van Royal HaskoningDHV was BREEAM-NL Expert en Daniël van der Flier van DuurzaamheidsCertificering was BREEAM-NL Assessor voor dit project.

Duurzame bedrijfscultuur

In het oplossen van wereldwijde uitdagingen zoals de energietransitie, klimaatadaptatie en urbanisatie, is Geo-data onmisbaar. Fugro zet zich in voor duurzaamheid in haar eigen bedrijfsvoering door bijvoorbeeld conventionele onderzoeksschepen te vervangen door autonoom opererende en op afstand bestuurbare onbemande schepen, zogenaamde USV’s. Hiermee worden onder andere uitstoot voor reizen en operationele CO2-emissies sterk verminderd.

Michiel benadrukt dat duurzaamheid een collectieve verantwoordelijkheid is. “Fugro innoveert en investeert actief om de emissies van haar operaties in 2035 tot Net Zero te reduceren. Ook voor ons personeel zorgen we bijvoorbeeld voor elektrische leaseauto’s en promoten een lease fiets programma. Bij de bouw van ons nieuwe hoofdkantoor was duurzaamheid een vanzelfsprekende prioriteit,” zegt hij.

Certificering

Het TechCenter van Fugro, dat in 2016, anderhalf jaar na oplevering van het gebouw, de LEED Platinum certificering haalde, ligt pal tegenover het nieuwe hoofdkantoor. “Naar deze certificering refereren we nog regelmatig, dus het was duidelijk dat we nu ook een uitdagende duurzaamheidsambitie zouden hebben”, aldus Michiel.

Als LEED Accredited Professional was Royal HaskoningDHV nauw betrokken bij het verkrijgen van de LEED Platinum certificering voor het TechCenter. Deze samenwerking werd voortgezet voor advies over de duurzaamheidscertificering van hun nieuwe hoofdkantoor. In een workshop heeft Royal HaskoningDHV de afwegingen tussen BREEAM-NL en LEED uitvoerig toegelicht en besproken.

“De samenwerking met Fugro, die al in 2010 begon, inspireert ons door het gelijkgestemde streven naar duurzaamheid, een visie die Royal HaskoningDHV deelt. Het is een eer om deel uit te maken van zowel de LEED-certificering van het Fugro TechCenter als de BREEAM-NL certificering van het nieuwe Fugro hoofdkantoor, wat de kracht van onze langdurige samenwerking onderstreept”, zegt Strom.

De keuze voor BREEAM-NL voor het nieuwe hoofdkantoor van Fugro werd ingegeven door de bekendheid in de Nederlandse bouwindustrie en de dominantie ervan in de Nederlandse vastgoedmarkt.

Duurzaamheid in het nieuwe hoofdkantoor

Als duurzaamheidsadviseur heeft Royal HaskoningDHV gedurende het hele proces nauw samengewerkt om duurzaamheid tot in de kleinste details te integreren in het ontwerp. Een opvallend aspect van Fugro's duurzaamheidsinitiatieven is de integratie van innovatieve oplossingen in het ontwerp en de constructie van hun nieuwe kantoor. Zo is er een geavanceerd waterhuishoudingssysteem ontworpen door Fugro's eigen specialisten, waarmee regenwater opgevangen, hergebruikt of geïnfiltreerd wordt. Dit draagt bij aan het ontlasten van het rioleringssysteem en het handhaven van de grondwaterstand.

Het energieneutrale gebouw is verbonden met een Warmte Koude Opslagsysteem met warmtepompen en voorzien van zonnepanelen op gevels en daken, waardoor het volledige energiegebruik ter plaatse wordt opgewekt.

Een ander opvallend kenmerk van het nieuwe kantoor van Fugro is de aandacht voor groen en biodiversiteit. Door uitgestrekte tuinen en groene ruimtes, zowel binnen als buiten het gebouw, ontstaat een verbinding tussen de werkomgeving en de natuur. De aanwezigheid van waterpartijen en landschapselementen verhoogt de biodiversiteit op de locatie en sluit aan op ecologische netwerken. Door de natuur ook in het gebouw te integreren met een groene loper in het atrium en natuurlijke elementen op elke verdieping worden gebruikers voorzien van een aangename en diverse werkomgeving.

De voetafdruk van de materialen in het gebouw is verlaagd naar minder dan 50% van de wettelijk vereiste MPG-referentiewaarde, welke de milieu-impact van materialen meet. Het gebouw is losmaakbaar ontworpen (LI index 58%) en wordt opgeleverd met een digitaal materialenpaspoort en demontagehandleiding.

Een nieuwe visie op werkruimte

De transitie naar het nieuwe hoofdkantoor van Fugro is meer dan een fysieke verhuizing; het is een sprong voorwaarts naar een dynamische en duurzame manier van werken. De veranderingen in ruimtegebruik weerspiegelen een moderne visie op werk, waarbij flexibiliteit en samenwerking centraal staan. In plaats van de traditionele, vaste kantoren omarmt Fugro het concept van gedeelde werkplekken. Dit stimuleert niet alleen een efficiëntere en duurzame manier van ruimtegebruik, maar bevordert ook de uitwisseling van ideeën en kennis.

Het nieuwe hoofdkantoor is ontworpen als een plek voor creativiteit en interactie. Met faciliteiten zoals sportgelegenheden, diverse ontmoetingsplaatsen, een gezellige coffee corner en weelderige daktuinen wordt het een plek waar werknemers niet alleen komen om te werken, maar ook om te groeien, te leren en te ontspannen. Het gebouw zal ook worden ingericht als experience center. Hiermee speelt Fugro in op de verbinding tussen werknemers, klanten, leveranciers en de identiteit en werkzaamheden van de organisatie.

 

Gerelateerd nieuws

Modulaire update BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen

Eerste modulaire update BREEAM-NL in consultatie

10 juli 2024
De BREEAM-NL richtlijnen krijgen dit jaar voor het eerst kleinere, modulaire updates. Voorheen ontwikkelden we eens in de zoveel jaar een...

Wat Texel en de Titanic met BREEAM-NL te maken hebben lees je in het nieuwe jaaroverzicht

22 mei 2024
Veroverde BREEAM-NL tot 2022 een gebied ter grootte van Vlieland, nu zijn alle BREEAM-NL gebouwen bij elkaar bijna net zo groot als Texel....
BREEAM letters op Nationaal BREEAM Congres in Beatrix Theater

Is het nou BREAM, BREAAM of BREEAM?

13 mei 2024
Als je wilt aantonen hoe duurzaam een gebouw is, kun je daar in Nederland verschillende instrumenten en keurmerken voor gebruiken. Daarbij...