Nieuwbouw magazijn ECOstyle

Score
85,0%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Ontwerpfase
20 april
2015
Gecertificeerd op

Uitgegeven certificaten

Projectomschrijving

De bouw begon in maart 2015 en werd eind dat jaar afgerond. Inmiddels staat er in Oosterwolde 1.200 vierkante meter kantoor en een magazijn van ongeveer 4.700 vierkante meter. Het gebouw op het Ecomunitypark is voorzien van diverse milieu- en energiebesparende maatregelen. Het project heeft dan ook het belangrijke certificaat BREEAM Outstanding gekregen. Sterker; ook de internationale BREEAM award die in maart in Londen werd uitgereikt ging naar ECOstyle.

Energieneutraal

Reinier Bron van Jorritsma is er trots op. “Het is geweldig om zo’n gebouw samen met anderen neer te mogen zetten. Qua duurzaamheid zeer onderscheidend, maar ook lettend op de kosten. Want ook dat was uiteraard een opdracht. De panden zijn energieneutraal, dankzij zonnepanelen, een hoge mate van isolatie en door duurzame warmteopwekking met een warmtepomp. Die pomp zorgt door middel van aardwarmte voor verwarming en koeling. Een gasaansluiting was daarmee helemaal niet meer nodig. Dat scheelt enorm als je het hebt over uitstoot van CO2.”

Volgens Bron kent het ECOstyle-hoofdkwartier nog veel meer duurzame snufjes. “Het afvalwater wordt in een speciaal systeem gereinigd en naar het oppervlaktewater gebracht en ook regenwater wordt hergebruikt.” Belangrijk is ook dat  iedere werknemer niet alleen de eigen temperatuur en verlichting kan regelen, maar ook het verbruik zelf te zien krijgt. Bron: “ Zo ontstaat een sterkere bewustwording.”

Bijzonder

De gerealiseerde buitenverlichting houdt rekening met de nachtdieren. En duidelijk zichtbaar aan de buitenkant van het pand zijn ook de steenkorven. Deze vormen een prachtige schuil- en overwinteringsplaats voor allerlei dieren en insecten.

Bron terugkijkend op het project: “Samenwerking, met de klant en met anderen, is overal belangrijk, maar in de bouw helemaal. Dat is bij dit project ontzettend fijn verlopen; daar hebben we bij de opening ook nog even speciaal bij stil gestaan. Ja, hier kunnen we alleen maar met trots op terugkijken.”