Gebouw Atlas, renovatie hoofdgebouw TU/e

Score
96,0%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Opleverfase
10 april
2019
Gecertificeerd op

Uitgegeven certificaten

Hoogste BREEAM-score

Atlas, het nieuwe hoofdgebouw van de TU/e, heeft in Londen de BREEAM-award voor het meest duurzame onderwijsgebouw in de wacht gesleept. De BREEAM-awards, die ook wel de Oscars van duurzame gebouwen worden genoemd, staan wereldwijd hoog aangeschreven. Directeur Veronique Marks van de Dienst Huisvesting nam in Engeland de prijs namens de universiteit in ontvangst. Een deskundige jury beoordeelde alle inzendingen aan de hand van casestudies. Daarbij werd gelet op de BREEAM score ‘outstanding’, de toegepaste innovaties en de mogelijkheden voor opschaling.

Geen gasaansluiting

Het hoofdgebouw van de TU/e, dat na de opening op 21 maart ‘Atlas’ is gaan heten, heeft geen gasaansluiting meer. Alle benodigde verwarming en koeling krijgt het gebouw uit de campusbrede warmte-koudeopslag installatie van de TU/e. Dit systeem slaat warmte en koude apart op in de ondergrond, en haalt die er weer uit wanneer gebouwen verwarmd of gekoeld moeten worden. De installatie is een van de grootsten van Europa. Daarnaast komen er zonnepanelen die meer dan 500 megawattuur per jaar gaan opleveren, wat het overgrote deel van het elektriciteitsverbruik van het gebouw afdekt.

CO2-afname 80%

Ook bijzonder is dat het gebouw voorzien is van ‘nachtspoeling’. De gevel is voorzien van 530 PAF-ramen. In de zomer schuiven de etagehoge PAF-ramen ’s nachts naar buiten om het gebouw te koelen en de lucht te zuiveren. Bovendien kunnen alle gebruikers de ramen zelf open of dicht doen. Verder heeft het hele gebouw een slimme en zuinige LED-verlichtingsinstallatie, die standaard op een relatief laag lichtniveau staat. Gebruikers kunnen via een app zelf de lichtinstelling aanpassen als ze dat nodig vinden. De universiteit gaat met dit systeem ook onderzoek doen naar hoe mensen omgaan met personaliseerbare lichtinstellingen. Door alle ingrepen gaat de CO2-uitstoot van het gebouw met zo’n 80% omlaag, terwijl het aantal gebruikers van het gebouw meer dan verdubbelt.

De toon aangeven

“We zijn ontzettend trots en blij met dit resultaat”, zegt Jo van Ham, vice-voorzitter van het college van bestuur van de TU/e. “Duurzaamheid is een enorm belangrijk thema in ons onderwijs en onderzoek, en daar horen wat ons betreft gebouwen en bedrijfsvoering bij die de toon aangeven. We investeren al ruim vijftien jaar extra in duurzaamheid, onder meer door een campusbrede warmte-koudeopslag. Daar is ook gebouw Atlas op aangesloten, wat een van de pijlers is van de duurzaamheid van dit gebouw.”

Klimaatneutraal

Atlas is het vierde gebouw van de TU/e dat geen gasaansluiting heeft, en een vijfde gebouw staat in de planning om ‘gasloos’ te worden. Sinds 2002 is het gasverbruik van de universiteit meer dan gehalveerd, en met alle geplande ingrepen komt de TU/e uiteindelijk uit op een afname in het gasgebruik van 75%. Ook is de universiteit qua gas en elektra nu klimaatneutraal. De TU/e gebruikt alleen groene stroom en compenseert CO2-uitstoot van gasverbruik door onder andere bosaanplant.

Gebouw Atlas is het onderkomen van de faculteit Industrial Design, de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences, het universiteitsbestuur en de ondersteunende diensten. Het originele gebouw stamt uit 1963, heeft zestien bouwlagen en heeft een vloeroppervlak van 44.000 vierkante meter.

Het ontwerp voor de renovatie komt uit de koker van Total Engineer Team RSVP (Team V Architectuur, Van Rossum, Valstar Simonis en Peutz).

De uitvoering van de renovatie is gedaan door aannemers Van Wijnen en Unica. Nelissen ingenieursbureau is tijdens de uitvoering betrokken geweest als BREEAM expert en adviseur bouwfysica.