FIRST

Score
72,8%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Opleverfase
27 juli
2016
Gecertificeerd op

Uitgegeven certificaten

First Rotterdam is de naam van de herontwikkeling van het terrein Weenapoint en het voormalige Bouwcentrum  recht tegenover het Centraal Station in Central District. De nieuwbouw van First Rotterdam bestaat uit een rechthoekig bouwblok van 35 meter hoog met daarbovenop een toren van 130 meter met hierin 44.500 m2 kantoren, 800 m2 commerciële ruimte en 190 ondergrondse parkeerplaatsen. Het ontwerp van First Rotterdam is van de Amsterdamse Architecten Cie.

Duurzame kenmerken

FIRST Rotterdam ontving voor het ontwerp een  BREEAM-NL Excellent certificaat. De belangrijkste duurzame installaties omvatten ongeveer 200 zonnepanelen en een ondergrondse koude-warmteopslag. De warmte en de koude worden gehaald uit twee warme en twee koude ondergrondse bronnen, waarvan de diepste zich ruim 200 meter onder het grondoppervlak bevindt. De warmte en koude wordt verplaatst door middel van een warmtepomp, die gesitueerd is in de ondergrondse parkeergarage van FIRST Rotterdam. Voor het geval dat de verwarming en verkoeling uitvallen is FIRST Rotterdam ook aangesloten op het stadsnetwerk, dat zijn warmte krijgt van een centrale die afval verwerkt.

Andere factoren waardoor het gebouw de behaalde BREEAM-score ontving, zijn onder andere het grijswatercircuit, dat regenwater gebruikt voor de spoeling van toiletten, het groene dak en de ligging dicht bij het station, waardoor het gebouw goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.