De Schoppe

Score
72,9%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Opleverfase
14 april
2015
Gecertificeerd op

Half april is De Schoppe in Winterswijk-Kotten gecertificeerd met 4 sterren BREEAM in de categorie Nieuwbouw en Renovatie. De behaalde score is 72.91 en het pand bevindt zich in de opleverfase.

In De Schoppe wordt van de tot cursusruimte gerenoveerde boerenschuur de praktijkschool voor duurzaamheid gevestigd. De boerenschuur heeft een bruto vloeroppervlak van 200m2.

Markant punt is de warmteterugwinnning en het gebruik van aardwarmte via een 50m. lange onderaardse buis. Deze toepassing levert een flinke besparing in het brandstofgebruik op, in dit geval van snippers van snoeihout in een cvketel, De muren zijn gestuct met vochtregulerende leem, de ramen en deuren bevatten drielaags glas. Een aantal voorwaarden die leiden tot het BREEAM **** excellent certificaat.

Duurzame exploitatie

De herbestemming van De Schoppe maakt onderdeel uit van een groter plan om tot duurzame exploitatie te komen ten behoeve van het behoud van Het Vriezenhuis als geheel. Er is voor de schuur gekozen voor logies in het kader van Culture & Castles. Het hoofdhuis van het scholtengoed is reeds in gebruik als logies.