Casestudies

Een van de belangrijkste aspecten van een BREEAM-NL kwalificatie ‘outstanding’ is de voorbeeldfunctie van deze projecten voor de rest van de markt. Het is daarom van groot belang dat ontwerpteams in de bouw de beschikking kunnen hebben over een goede casestudy.

Het ontwerpteam/de opdrachtgever van het gebouw dat de BREEAM-NL kwalificatie ‘outstanding’ heeft bereikt levert daarom een casestudy aan. Deze informatie wordt tezamen met het definitieve rapport van de assessor voor de opleveringsfase ingediend.

Hieronder staan de casestudies van de projecten met de BREEAM-NL kwalificatie 'outstanding'.


BREEAM-NL Nieuwbouw

Scherpenhuizen BV

569-NOP-2014 te Eindhoven

Scherpenhuizen is gespecialiseerd in de in- en export, groothandel verpakken, op- en overslag en distributie van groente, fruit en exoten. Begonnen als traditionele veilingverkoper is Scherpenhuizen inmiddels ontwikkeld tot een moderne vers leverancier, die met een hoge mate van klantoriëntatie het volledige groenteassortiment levert. Scherpenhuizen is begin 2015 gestart met de planvorming voor een nieuw distributiecentrum. Het nieuwe distribitiecentrum richt zich daarbij op de hoogst mogelijke kwaliteit, een goed visueel en fijn comfort voor bezoekers en gebruikers. Het project wordt vanuit een duurzame en sociale gedachte gerealiseerd met alle aandacht voor mens en omgeving.

Download Casestudy

Kloosterboer Coolport

519-NOP-2014 te Rotterdam

Kloosterboer Cool Port is de naam voor het nieuwste distributiecentrum in de Waal-Eemhaven in Rotterdam. Het nieuwe distributiecentrum, gespecialiseerd in de op- en overslag van koel- en vrieslading in reefer containers, biedt plaats aan 40.000 temperatuur gecontroleerde palletplaatsen. Ook is er een enorme verdiepingsvloer gebouwd waar fruit gesorteerd en om- en verpakt wordt. Hierdoor biedt Kloosterboer alle diensten aan onder 1 dak: het one-stop-shop principe. Het gebouw is ontworpen naar de standaard van BREEAM-outstanding (BREEAM-NL 2014).

Download Casestudy

Bol.com fulfilment center

501-NOP-2014 te Waalwijk

Bol.com realiseert vanaf 2016 een logistiek centrum van ca. 130.000 m2 op bedrijventerrein Haven Acht in Waalwijk. De firma focust hiermee op snellere levering, constante groei van assortiment, en ruimte voor innovatie. Voor Waalwijk levert het centrum zo’n 1000 extra banen. Er wordt ingezet op duurzame en energievriendelijke bouwoplossingen. Als het recyclen van water en het toepassen van hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en een optimaal werkklimaat. Op deze wijze wordt gestreefd naar de BREAAM-NL certificering van ‘Outstanding’. De bouw start begin 2016 en moet in 2017 voltooid zijn.

Download Casestudy

Kloosterboer uitbreiding Daalimpex

458-NOP-2011 te Velsen-Noord

Begin januari 2015 start Daalimpex Velsen (onderdeel van de Kloosterboer Groep) met de duurzame uitbreiding van het bestaande koel- en vrieshuis in Velsen. Gedurende de bouw is de ambitie bijgesteld van een 4 sterren BREEAM certificaat naar een 5 sterren certificaat, het hoogst haalbare. Enkele maatregelen zijn: LED verlichting voorzien van intelligente software, hoge isolatiewaarde van het pand, het gebruik van hoog gekwalificeerde en duurzame bouwmaterialen, in eigen beheer ontwikkelde software voor een zo economisch mogelijk energieverbruik en een zeer energiezuinige koelinstallatie. Het vrieshuis wordt uitgebreid met een capaciteit van 40.000 pallets/150.000 m3 en wordt voorzien van een zonnepanelen-installatie van 10.000 zonnepanelen en is hiermee uniek in Nederland. 

Download Casestudy

Lovani BV

452-NOP-2011 te Son

Van Loon Vlees is zich als bedrijf bewust van haar maatschappelijke rol, en wil in die hoedanigheid een substantiële bijdrage leveren aan duurzaamheid. Van Loon doet dit o.a. door productieprocessen milieuvriendelijk en energie-efficiënt in te richten, door bij te dragen aan dierenwelzijn, maar ook door medewerkers de best mogelijke arbeidsomstandigheden te bieden. Zij doen dit graag op zijn ‘Van Loons’. Van Loon praat er niet alleen over, maar onderneemt ook werkelijk actie. De doelstellingen van BREEAM-NL voor o.a. energiezuinigheid, gezondheid, en de (keuze voor) de locatie passen naadloos op de MVO ambities van Van Loon. Met name aan energiezuinigheid en hergebruik van energie hecht Van Loon (als energie-intensief bedrijf) zeer veel waarde.

Download Casestudy

Lidl distributiecentrum Waddinxveen

328-NOP-2011 te Waddinxveen

Met een nieuw te bouwen distributiecentrum in Waddinxveen heeft Lidl de lat nog hoger gelegd door een gebouw te realiseren met een BREEAM-certificaat Outstanding met een beoogde score van 93,4%. Met het behalen van dit certificaat en score heeft Lidl wederom heeft meest duurzame distributiecentrum van Nederland gerealiseerd.

Download Casestudy

Nieuwbouw Hoofdkantoor Vreugdenhil

301-NOP-2011 te Nijkerk

Voor Vreugdenhil Dairy Foods is een nieuw kantoorpand ontworpen. Het ontwerp biedt ruimte voor werkplekken, ontmoetings-en vergaderplekken, een restaurant, ontvangstruimte en ondersteunende functies. Een van de centrale thema's bij het ontwikkelen hiervan zijn geweest: identiteit, belevingswaarde, interactie, het nieuwe werken, flexibiliteit en ontmoeten. Het ontwerp is ontwikkeld met aandacht voor duurzaamheid en milieu met het BREEAM-NL Outstanding ontwerpcertificaat als resultaat.

Download Casestudy

Nieuwbouw kantoor en bedrijfshal GKB

521-NOP-2014 te Barendrecht

GKB Vastgoed BV realiseert een nieuw kantoor en bedrijfshal ten behoeve van gebruiker GKB staalwerk&machines. De nieuwe locatie wordt gebruikt voor de productie van metalen kunstwerken en onderhoudsmachines voor de gebouwde omgeving. 

Download Casestudy

Nieuwbouw distributiecentrum Dok Vast Vossenberg West II

271-NOP-2011 te Tilburg

Het nieuwbouw distributiecentrum Dok Vast Vossenberg West II te Tilburg bestaat uit 4 aan elkaar geschakelde distributiehallen met boven het distributiegedeelte een entresolvloer geschikt voor opslag. Op de kop van het gebouw bevindt zich tevens een kantoorgedeelte. Het project wordt ontwikkeld door Dok Vast en verhuurt aan een transport en logistiek bedrijf in Nederland.

Download Casestudy

Distributiecentrum NewLogic II

286-NOP-2011 te Tilburg

Het nieuwbouw distributiecentrum NewLogic II bestaat uit 4 aan elkaar geschakelde distributiehallen met boven het distributiegedeelte een entresolvloer geschikt voor opslag. Op de kop van het gebouw bevindt zich tevens een kantoorgedeelte. Het project wordt ontwikkeld door Dok Vast.

Download Casestudy

Nieuwbouw kantoorgebouw Geelen Counterflow

218-NOP-2011 te Haelen

Vervangende nieuwbouw van de kantooraccommodatie voor ca. 50 medewerkers; aangevuld met ondersteunende functies zoals kantine, overleg- & vergaderruimten, wasruimte voor productiepersoneel e.d.

Download Casestudy

Nieuwbouw Lely Maassluis bedrijfshal

87-NOP-2010 te Maassluis

HTC International heeft in samenwerking met alle aannemers op de nieuwbouwlocatie de Lely in Maassluis bedrijfshal gezamenlijk het nieuwbouwproject Breeam Outstanding opgeleverd. Hierbij is tijdens de bouw en inrichting van het pand van A t/m Z rekening gehouden met het aspect duurzaamheid. Dit om zo te komen tot een zo energie-efficiënt mogelijk gebouw, waarbij de laatste innovaties op het gebied van duurzaamheid geïntegreerd zijn.

Download Casestudy

Nieuwbouw Lely Maassluis kantoren

88-NOP-2010 te Maassluis

Lely Industries, innovatief ontwerper en fabrikant van landbouwmachines, breidt haar huisvesting in Nederland uit met een nieuwe fabriek en kantoorruimtes. ConsortArchitects bv is verantwoordelijk voor het ontwerp en zet een gebouw met internationale allure neer voorzien van een functionele en logistieke indeling.

Download Casestudy

The Edge Amsterdam

29-NOP-2010 te Amsterdam

Dit gebouw heeft, als eerste in de Benelux, het BREEAM Outstanding-ontwerpcertificaat ontvangen en heeft nu het oplevercertificaat voor meest duurzame kantoorgebouw ter wereld ontvangen. Innovatieve werkwijzen en doordachte oplossingen maken dat het team steeds meer credits wist te behalen.

Download Casestudy

Venco Campus

43NOP2010 te Eersel

Sinds de oprichting in 1983 heeft Vencomatic zich gevestigd als een innovator in de pluimveesector. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt een breed assortiment aan pluimveesystemen. Met vele jaren ervaring, geworven met het bouwen van alternatieve huisvesting en eierverzameling, heeft het bedrijf een flexibele organisatie met toegewijd personeel.

Download Casestudy