Nieuws

DGBC publiceert vergelijking EU Taxonomie en BREEAM-NL  

Voldoen aan de nieuwe groene Europese spelregels is een stuk eenvoudiger met het keurmerk BREEAM-NL. Om veel dubbel werk, frustratie en overbodige moeite te besparen heeft Dutch Green Building Council (DGBC) daarom vandaag op de PROVADA een rapport gepubliceerd over in hoeverre je met BREEAM-NL al voldoet aan deze EU Taxonomie. Dat pakt vaak gunstig uit, want BREEAM-NL is over het algemeen verder qua Europese duurzaamheidsambities.  

Lees het rapport

Edith Maingay, senior projectmanager bij DGBC, stelt hierover: “Met deze publicatie kun je als marktpartij aan je investeerders en accountants laten zien dat een bedrijfsactiviteit voldoet aan de eisen van de EU Taxonomie, en dus als ‘groen’ bestempeld mag worden.” 

Exit greenwashing 

De EU  Taxonomie is een uniforme taal voor duurzaamheid, zodat overheden, bedrijven en andere organisaties op één lijn zitten als ze duurzaamheid definiëren. Tegelijk is de Taxonomie een instrument om bedrijven en instellingen te laten rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Investeerders kunnen hierdoor bewustere keuzes maken, zonder dat zij (onbedoeld) bijdragen aan ‘’greenwashing’’. “Privaat kapitaal kan dan geïnvesteerd worden in activiteiten die écht ‘groen’ zijn. En dat is nodig! Samen met de financiering voor duurzaamheid vanuit overheden, is privaat kapitaal noodzakelijk voor de transitie naar een duurzame economie”, overziet Maingay.  

Activiteiten 

Het rapport gaat alleen over hoofdstuk 7 van de EU Taxonomie, dat ingaat op bouw- en vastgoedactiviteiten. Daarbij worden zeven sub-activiteiten gedekt, zoals bouw van nieuwe gebouwen, maar ook installatie, onderhoud en reparatie van energie-efficiënte verlichting en installaties. Ook verwerving en eigendom van gebouwen is zo’n activiteit.  

Vanaf 1 januari 2022 zijn bedrijven en instellingen die onder de EU Taxonomie vallen, verplicht te rapporteren over twee van de zes Europese klimaatdoelen. Deze doelen zijn gericht op klimaatmitigatie en adaptatie. Per 1 januari 2023 zal er ook gerapporteerd moeten worden over de overige klimaatdoelen.   

Steeds meer BREEAM-NL 

In Nederland zijn meer dan 1800 gebouwen gecertificeerd met BREEAM-NL. In 2021 is het aantal certificaten meer dan verdubbeld ten opzichte van 2020. In de komende jaren verwacht DGBC een verdere stijging van het aantal duurzame, toekomstbestendige en gezonde gebouwen en gebieden, die met BREEAM-NL gecertificeerd zijn.   

Lees hier meer over de EU Taxonomie. 

Gerelateerd nieuws

Gebouw van de maand: Hive in Wageningen

23 maart 2023
Het Unilever Foods Innovation Centre ‘Hive’ is een open multifunctioneel gebouw met kantoren, laboratoria, keukens en een minifabriek...

BREEAM-NL Assessor Paul Zonneveld neemt afscheid na ruim 200 certificeringen: ‘Samenwerken met gedreven mensen en veel leren over duurzaamheid is het leukst’

21 maart 2023
Van een woonboerderij waar mensen zelf de spijkers uit de muur haalden, tot een kantoorgebouw met een BREEAM-NL score van 99,94 procent,...

Vesteda voorziet bijna 27.500 woningen van duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL

17 maart 2023
Op basis van de nieuwe BREEAM-NL In-Use woningen richtlijn liet Vesteda vrijwel de volledige woningportefeuille van 27.500 woningen in...