Nieuws

Amsterdamse cultuursector blinkt uit in duurzaamheid

De Amsterdamse cultuursector ontwikkelt zich razendsnel tot de duurzaamste ter wereld. Op donderdag 14 december kregen Stedelijk Museum, Joods Historisch Museum, EYE en Scheepvaartmuseum het felbegeerde BREEAM-NL certificaat. Dit duurzaamheidscertificaat voor gebouwen werd uitgereikt door Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council (DGBC). Een dag voegde ook het Rijksmuseum zich toe aan deze bijzondere rij duurzame koplopers.

Culturele sector pakt duurzaamheid snel op

Zo’n 70 vertegenwoordigers van culturele instellingen kwamen op 14 december bij elkaar tijdens de uitreiking in EYE. Ook wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho van de gemeente Amsterdam was aanwezig.  ̀Het doet me deugd dat de culturele sector duurzaamheid zo snel heeft opgepakt", aldus de wethouder.

Internationale aandacht 

De culturele successen die de afgelopen tijd zijn behaald hebben zowel nationaal als internationaal de aandacht getrokken. Steden als Stockholm en New York hebben geïnformeerd naar de Amsterdamse aanpak. De verduurzaming van de cultuursector draagt daarmee niet alleen bij aan de klimaatdoelstellingen, maar ook aan de reputatie van Amsterdam als innovatieve, duurzame stad.

Uitblinkers 

Het Concertgebouw was de eerste concertzaal dat het BREEAM-NL In-Use certificaat haalde, het Van Goghmuseum het eerste museum van Nederland. Het Rijksmuseum is de koploper als het gaat om de hoogste score, want dit museum kreeg een ‘Excellent’ beoordeling.

Verder verduurzamen

De komende jaren gaan nog meer culturele instellingen voor een BREEAM-NL duurzaamheidskeurmerk: Carré, Muziekgebouw aan ‘t IJ, Hermitage, de Nationale Opera en Ballet en theater De Meervaart. Deze instellingen hebben samen met zestien andere een door de gemeente gefinancierde duurzaamheidsscan laten uitvoeren. Iedere organisatie gaat daar op zijn eigen manier mee verder, deels ondersteund door de gemeente.

Dutch Green Building Council prijst koplopers 

Dutch Green Building Council is trots op de stappen die in deze sector zijn gemaakt. En prijst de bijdrage die de stad hiermee levert aan het verduurzamen van de bestaande gebouwde omgeving. Annemarie van Doorn: ‘De successen die hier zijn behaald dienen als voorbeeld voor de rest van Nederland, ik ga deze inspirerende verhalen zeker delen met andere sectoren die bezig zijn met verduurzamen.’

Gerelateerd nieuws

Elke opdrachtgever van een BREEAM-NL certificering krijgt een officieel certificaat, wanneer het keurmerk is behaald. Je kunt ook een houten plaquette bestellen.

BREEAM-NL: laat het zien met een plaquette

19 april 2024
Heb je een BREEAM-NL keurmerk behaald, dan wil je dat natuurlijk laten zien. Dat kan met een houten BREEAM-NL...

BREEAM AWARDS 2024

9 april 2024
Na een korte afwezigheid zijn de Internationale BREEAM Awards terug van weggeweest. Op 10 juli 2024 vindt de uitreiking voor toonaangevende...

Nationaal BREEAM Congres 2024 ging Back to the Future

8 april 2024
Van een futuristische supervastgoedvrouw tot ‘super ouderwetse’ en lokale oplossingen, het kwam allemaal voorbij tijdens het Nationaal...