Nieuws

Aantal BREEAM-NL certificaten verdubbeld in 2021

De aandacht voor duurzaam bouwen neemt alsmaar toe en steeds meer partijen kiezen voor BREEAM-NL om hun verduurzamingsopgave te realiseren. Uit de cijfers van 2020 bleek dat duurzaamheid ondanks de coronacrisis onverminderd hoog op de agenda stond in de bouwsector. Die trend zette in 2021 stevig door: het aantal BREEAM-NL certificaten is verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor. Met name de verduurzaming van de bestaande bouw raakte in een stroomversnelling.

Al in april 2021 bereikte BREEAM-NL een belangrijke mijlpaal: meer dan 20 miljoen vierkante meter vastgoed in Nederland is meetbaar verduurzaamd met het keurmerk. Dat staat gelijk aan ongeveer 3.000 voetbalvelden aan vloeroppervlak. En de teller bleef de rest van het jaar flink oplopen. Zo groeide het aantal gecertificeerde nieuwbouwprojecten met 20 procent. Ook werden grote stappen gezet om de bestaande bouw aantoonbaar te verduurzamen. BREEAM-NL In-Use Utiliteitsbouw kent de grootste toename. Ruim 1.200 utiliteitsgebouwen zijn op dit moment in het bezit van een BREEAM-NL certificaat.

Wonen in een BREEAM-NL gebouw

Er werd volop gebruikgemaakt van de nieuwe mogelijkheid om woningportefeuilles te certificeren. Maar liefst 108 wooncomplexen met ruim 7.000 woningen voldoen inmiddels aan de criteria van het speciale In-Use keurmerk. In de nieuwste editie van het BREEAM-NL Magazine vertelt programmamanager Stephan de Bie waarom Vesteda kiest om haar woongebouwen met BREEAM-NL te certificeren.

Om de enorme woningopgave in Nederland op duurzame wijze te realiseren, start DGBC dit jaar nog met het opstellen van een Beoordelingsrichtlijn voor BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen.

Op grote schaal verduurzamen

De invloed BREEAM-NL reikt verder dan een gebouw. Het keurmerk dient steeds vaker als instrument om gebieden te verduurzamen. Van een bedrijventerrein tot aan een recreatiepark en woongebied, stuk voor stuk behaalden ze vorig jaar een bijzondere BREEAM-NL score. Met de introductie van het deel ‘Duurzame huisvesting en bedrijfsvoering’ nodigen we partijen uit om naast gebouwen en gebieden ook organisaties te verduurzamen met BREEAM-NL.

Wil je meer inzicht in de impact van BREEAM-NL? Binnenkort volgt het complete DGBC jaaroverzicht 2021.

Gerelateerd nieuws

BREEAM-NL grotendeels in lijn met Europese visie op milieuprestaties

20 december 2021
Om verduurzaming ook internationaal te vereenvoudigen en aan te sluiten op de Europese visie op milieuprestaties heeft DGBC...

In sneltreinvaart verduurzamen met het nieuwe online BREEAM-NL Magazine

16 december 2021
Wie vaart wil maken met het verduurzamen van de gebouwde omgeving, vindt in de nieuwste editie van het online BREEAM-NL Magazine de juiste...

Robbin Smeets, CBRE: 'Nieuwste versie BREEAM-NL In-Use stimuleert duurzame innovatie'

15 december 2021
"Hoe hoger de lat, hoe liever we er overheen willen springen. De nieuwste versie van BREEAM-NL In-Use komt daarom als geroepen", aldus...