Support

BREEAM-NL Update - Mei 2023

BREEAM-NL Nieuwbouw

Instructie 120 - Certificering voor gebouwbeheer 2023 v1.0

De nieuwe Instructie 120 maakt inzichtelijk aan welke eisen je moet voldoen om het EP-punt te halen binnen credit MAN 05 in BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 v1.0. De credit bevordert een goede oplevering van nieuwe gebouwen, met name voor de duurzame exploitatie van de installaties. Voor het EP-punt moet je in het eerste jaar na oplevering een aantal acties uitvoeren. Daarbij is het van belang dat dit al voor de oplevering is gepland of opgedragen aan de opdrachtgever. Duurzaam gebruik en beheer via een door BREEAM-NL erkend certificeringssysteem voor gebouwbeheer levert ook een EP-punt op. Extra bewijslast dien je binnen twee jaar na ingebruikname aan te leveren om het EP-punt te verkrijgen.

Download Instructie 120

Interpretaties en hulpteksten

Beoordelingsrichtlijn Nieuwbouw 2020

MAN05 

Onder hulp vind je nu een verwijzing naar de nieuwe Instructie 120 voor het behalen van het EP-punt.


HEA02
Hoe bepaal je de verdunningsfactor en minimale afstand tussen de ventilatietoevoer en -afvoer? Dit lichten we toe in een interpretatie en een hulptekst.

Daarnaast is CN1.1 gecorrigeerd aan de hand van een interpretatie. Dit betreft het toepassingsgebied voor projecten met certificeringsscope casco en centrale installaties.

ENE01
In deze interpretatie en hulptekst lees je welke versie van de NTA 8800 projecten moeten aanhouden.


ENE04
Wat is de scope van de criteria-eisen van ENE 04 voor een casco project? Dat lees je in deze interpretatie.


ENE08
Een toelichting op referentie F energiezuinige keuken- en catering faciliteiten en gerelateerde EIA-codes vind je in deze interpretatie en hulptekst.


WST03

Wanneer organisch afval onder de scope van deze credit valt, lees je in deze hulptekst.


WST05
De scope van de criteria-eisen voor een cascoproject lichten we toe in deze nieuwe interpretatie.

BREEAM-NL In-Use

EU Taxonomie verklaring bij BREEAM-NL In-Use Utiliteitsbouw v6

Vanaf medio juni kun je een EU Taxonomie-verklaring krijgen bij een certificering met BREEAM-NL In-Use V6 Utiliteitsbouw. In de Assessmenttool zie je straks in hoeverre jouw BREEAM-NL project voldoet aan de criteria uit de EU Taxonomie. Zodra het utiliteitsgebouw is gecertificeerd kun je de EU Taxonomie-verklaring downloaden. Hiermee toon je aan dat het project voldoet aan de eisen die overeenkomen met de EU Taxonomie.

Instructie 115 - Maatwerk BREEAM-NL In-Use

De instructie voor het aanvragen van een maatwerk voor Assessments is nu van toepassing op alle vigerende BREEAM-NL In-Use richtlijnen.

Download Instructie 115

Interpretaties en Hulpteksten 

Beoordelingsrichtlijnen In-Use

Woningen v6

HEA03

In antwoordoptie D is er sprake van buitenruimten, daarover gaat deze interpretatie. Ook miste de methodiek, die vind je nu onder Hulp.


RSL05

In de pdf en online richtlijn klopte het maximaal aantal punten niet. Dit is verduidelijkt met een interpretatie.


Utiliteitsbouw v6

HEA10

In een nieuwe interpretatie is de typefout in antwoordoptie C en D gecorrigeerd.


WAT02

In de methodiek stond het verkeerde aantal gereduceerde spoelingen. Dit is gecorrigeerd met een interpretatie.


Academy

Blijf erkend als BREEAM-NL Expert 

Met ons uitgebreide aanbod e-learning modules is het makkelijk om aan jouw permanente educatieverplichting te voldoen. Vanaf je eigen werkplek en op het moment dat het jou uitkomt. Leer meer over thema’s die voor jou relevant zijn en behaal je benodigde punten voor 21 december 2023. Is dat gelukt? Dan wordt jouw BREEAM-NL Expertdiploma automatisch verlengd tot 31 december 2024.


Behaal jouw PE-punten vóór 21 december 2023

Als BREEAM-NL Expert krijg je toegang tot alle beschikbare modules. Gedurende het jaar wordt de online leeromgeving aangevuld met nieuwe modules. Welk schema je ook hebt gevolgd, je kunt je favoriete onderwerp kiezen. Verdiep je bijvoorbeeld in biobased bouwen of losmaakbaarheid, ga aan de slag met de portfolio-aanpak of volg een basiscursus MPG en LCA. Een e-learning duurt ongeveer een uur en staat voor 1 PE-punt.

Aanmelden

Meld je aan via het klantportaal om een van de online modules te volgen. Bekijk de instructievideo voor een toelichting op het aanmeldproces of download hier de pdf-handleiding.

BREEAM-NL trainingen

Mocht je zelf geïnteresseerd zijn in een BREEAM-NL training of ken je iemand die geïnteresseerd is? Houd dan onze agenda in de gaten. Hieronder vind je een overzicht van de eerstvolgende trainingen:

Heb je vragen over ons trainingsaanbod? Neem dan contact op met academy@dgbc.nl

Heb je vragen naar aanleiding van deze update? Stel ze via helpdesk@dgbc.nl.

Je ontvangt deze e-mail omdat je geregistreerd staat als BREEAM-NL Expert of Assessor of jezelf hebt ingeschreven. Je kunt hier je voorkeuren aanpassen of jezelf uitschrijven voor de update.