Support

BREEAM-NL Update - Juli 2020

BREEAM-NL Nieuwbouw 2020

De nieuwe beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 is op 30 juni gepubliceerd. Het nieuwe keurmerk werd door DGBC-directeur Annemarie van Doorn gelanceerd tijdens de virtuele vastgoedbeurs Real Estate Futureproof. In de nieuwe beoordelingsrichtlijn is er veel oog voor actuele thema’s zoals circulariteit, energiereductie, klimaatadaptatie en gezondheid.
 

Algemene verbeteringen

BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 is de opvolger van de beoordelingsrichtlijn uit 2014 en kent een aantal opvallende nieuwe ontwikkelingen. Naast de beoordeling van het hele gebouw is het voortaan ook mogelijk om alleen het casco, of het casco en de centrale installaties te certificeren. In de nieuwe richtlijn is meer aandacht voor het welzijn van de mensen die in de gebouwen werken en hiermee speelt BREEAM ook al in op de aangescherpte ventilatie-eisen die een gebouw ook veilig maken in coronatijd.

Daarnaast is er een nieuwe credit waarbij de risico’s van klimaatverandering in kaart worden gebracht en aangeven hoe gebouwen bestand zijn tegen hittestress, wateroverlast en droogte. Ook is ingespeeld op de stikstofproblematiek en zijn de bestaande criteria voor de uitstoot van stikstof in de gebruiksfase aangescherpt. Verder is een verplichting toegevoegd om de stikstofuitstoot in de bouwfase te monitoren.

Naast de beoordelingsrichtlijn is er ook een toelichting gepubliceerd, waarin de belangrijkste verbeteringen zijn opgenomen. Bekijk hier ook de vlog van onze collega Rudy van der Helm

Registreren en certificeren

Vanaf september kunnen nieuwbouwprojecten met het nieuwe keurmerk worden geregistreerd en gecertificeerd. Tegen de huidige beoordelingsrichtlijn (van 2014) kan tot 31 december 2020 worden geregistreerd. Voor renovatieprojecten en woonfuncties worden aparte schema's ontwikkeld, voor beide projecttypen kan voorlopig de beoordelingsrichtlijn 2014 nog worden gebruikt. 

Speciaal voor Experts en Assessoren organiseert Dutch Green Building Council op 22 september een Q&A webinar waarin de nieuwe BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 zal worden toegelicht. Deze kan je ook meteen inzetten om aan je permanente educatie te voldoen. Via de e-mail houden we je op de hoogte van het webinar en de inschrijfmogelijkheden, maar reserveer 22 september alvast in je agenda.

BREEAM-NL In-Use

Gepubliceerde interpretaties


WAT06 -  Percentage witgoed met laag waterverbruik

In een nieuwe interpretatie voor WAT06 is een verduidelijking aangebracht omtrent ‘een huishoudelijke wasmachine’. Klik hier voor de interpretatie.

MAT101 - Milieubelasting materialen van het gebouw.

In een nieuwe interpretatie voor MAT101 is een aanvulling op de criteria-eisen toegevoegd. Klik hier voor de interpretatie.

WAT01 - Bemeteren waterverbruik

In een nieuwe interpretatie voor WAT01 is een aanvulling op de criteria-eisen toegevoegd. Klik hier voor de interpretatie.

Algemene interpretatie - Kantoren

In een nieuwe interpretatie is een verheldering omtrent het gebouwtype kantoor toegelicht. Klik hier voor de interpretatie.

DGBC Academy

BREEAM-NL trainingen 2020

Lijkt het jou leuk om een meer te weten te komen over BREEAM-NL of met BREEAM-NL in de praktijk aan de slag te gaan? Schrijf je dan in voor een van de onderstaande trainingen.

BREEAM-NL Algemeen 3 september 2020 in Utrecht.
BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 3 september 2020 in Utrecht.
BREEAM-NL Expert In-Use 24 september 2020 in Eindhoven.
BREEAM-NL Gebied 18 november 2020 in Utrecht.
BREEAM-NL Assessor 19 en 26 november 2020 in Den Haag.

DGBC volgt nauwgezet de adviezen van het RIVM rondom het coronavirus en de gevolgen daarvan voor onze bijeenkomsten, wij houden je op de hoogte of deze trainingen fysiek of digitaal doorgang vinden.

n-company trainingen nu ook online


Opdrachtgevers vragen steeds vaker om een BREEAM-NL certificaat, het meest gebruikte internationale keurmerk voor duurzame gebouwen en gebieden. Het is niet dus niet vreemd dat steeds meer partijen in de bouw- en ontwikkelingsketen te maken krijgen met het BREEAM-NL keurmerk. Werken met deze systematiek vraagt om een andere aanpak, waarbij de relevante processen goed gedocumenteerd en beheerst moeten worden. Speciaal voor organisaties met bedrijfs- of sectorspecifieke vragen over BREEAM-NL ontwikkelen we In-company trainingen.

Passend leertraject


Tijdens een (kostenloze) telefonische intake stemmen we de wensen en behoefte graag zo goed mogelijk af, zodat we een passend leertraject voor de medewerkers van jouw organisatie kunnen samenstellen.
 

Korting voor DGBC-partners


Partners van DGBC ontvangen 25% kortingen op alle trainingen. Deze korting geldt ook voor In-company trainingen. Kijk direct of jouw organisatie partner is.


Meer informatie


Voor meer informatie of de mogelijkheden voor jouw specifieke branche neem contact op met Pauline Braam, Trainingscoördinator, +31 (0)88 - 55 80 100 of academy@dgbc.nl.

E-learning voor Permanente Educatie


DGBC werkt momenteel aan het realiseren van een e-learningomgeving. Deze omgeving komt in september online en zal ook te gebruiken zijn om te voldoen aan je Permanente Educatieverplichting (PE-punten). De komende maanden sturen we je informatie over deelname aan de E-learning en de mogelijkheden tot inschrijving. 
 

Meer informatie


Meer informatie over Permanente Educatie vind je op de website van BREEAM-NL of neem contact op met Pauline Braam, Trainingscoördinator, +31 (0)88 - 55 80 100 of academy@dgbc.nl.