Projecten

Asset
VERY GOOD 60,46%
Beheer
Gebruik

Wilhelminatoren

In 1997 is een van de eerste hoogbouwprojecten op de Kop van Zuid, Rotterdam gerealiseerd. De Wilhelminatoren reikt tot 104 meter hoogte en telt 22 verdiepingen. Ontworpen door Dam & Partners Architecten, bood het gebouw initieel een thuisbasis voor de Rotterdamse Rechtbank. Tegenwoordig biedt het kantoorruimte voor verschillende huurders. Samen met de omringende hoogbouwprojecten is de Wilhelminatoren beeldbepalend voor de skyline aan deze zijde van de Maas.

Het gevelbeeld kenmerkt zich door twee type gevelgeledingen. De voorzijde, kijkend over de Maas, heeft een sterk horizontale gevelgeleding met glas rondom. De begane grond is volledig transparant met glazen puien die twee verdiepingen bestrijken. De achterzijde is opgetrokken uit natuursteen, en heeft een meer gesloten structuur van strak georganiseerde vensters. De plattegrond is symmetrisch over zowel de horizontale als verticale as, met een centrale ontsluiting en verticaal transport gelegen in het hart van het vloerveld. Getuige de huidige indeling en huurderssamenstelling is het mogelijk om per bouwlaag meerdere huurders te huisvesten. In de loop der jaren heeft de inbouw diverse updates ondergaan, om zo de attractiviteit van het gebouw te kunnen garanderen.

Het pand heeft een bruto vloeroppervlak (BVO) van 19,770 m2. Hiervan heeft 18,770 m2 een kantoorfunctie en 1,600 m2 een bijeenkomstfunctie. Aangrenzend aan het pand is een ondergrondse parkeergarage gesitueerd waar de gebruikers de beschikking hebben over 104 parkeerplaatsen en een fietsenstalling. Het pand is in bezit van een energielabel A (EI: 0.90).