KroeseWevers

Score
58,5%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Opleverfase
21 december
2012
Gecertificeerd op

De ontwikkeling betreft de bouw van duurzame huisvesting voor KroeseWevers (acountants en belastingadviseurs) te Doetinchem.

Warmtepomptechniek vormt de basis voor het klimaatsysteem waarbij elke verdieping van een eigen exemplaar is voorzien. Door het slim schakelen van de warmtepompen zal warmte-uitwisseling plaatsvinden tussen de kantoren, verdiepingen en de doorgaans warme zuid- en koude noordzijde. De warmtepompen worden gevoed door een collectorveld (warmte en koude opslagsysteem) dat in de bodem is aangebracht. Het collectorveld betreft een gesloten systeem dat door middel van een grond verdringende techniek is aangebracht.

De verlichting is uitgerust met bewegingsdetectie om energie te besparen en om te voorkomen dat lampen onnodig blijven branden. De verlichting die toegepast is betreft energiezuinige TL5 verlichting en is voorzien van hoogfrequente voorschakelapparatuur. Waar mogelijk is LED toegepast. In plaats van een standaard boiler zijn op het dak zonnepanelen aangebracht voor het verwarmen van het tapwater waardoor energie bespaart wordt.

Naast een duurzaam klimaatsysteem is het kantoor voorzien van waterbesparende voorzieningen. Zo zijn toiletten toegepast met 4 liter spoeling waarbij regenwater als spoelwater gebruikt zal worden. In de bodem, naast het gebouw is een grijswatertank aangebracht die het hemelwater opvangt zodat dit gebruikt kan worden voor het spoelen van de waterbesparende toiletten. De urinoirs zijn uitgerust met ‘aanwezigheidsdetectie’ en een magneetklep in de waterleiding voorkomt onnodig waterverlies. Water dat op het buitenterrein valt wordt opgevangen en naar een olieafscheider getransporteerd waarna het water ’gezuiverd’ wordt en op een duurzame wijze op eigen terrein wordt geïnfiltreerd.