Enexis Regiokantoor en -Opslag Venlo

Score
75,4%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Ontwerpfase
20 december
2011
Gecertificeerd op

Uitgegeven certificaten

Het duurzame regiokantoor van Enexis in Venlo heeft een unieke ligging in een groene omgeving. Het kantoorgedeelte vormt langs de Heijerkerkweg, tevens de beëindiging van het Floriade 2012 terrein, een duidelijke begrenzing. Het nagenoeg vierkante gebouwvolume is hoog aan de straatzijde. Het lage bedrijfsgedeelte bevindt zich hier achter. Samen zijn ze één gebouw met een centraal hart in de vorm van een groene long en een patio. Het overstek aan de straatzijde neemt de bezoeker mee de hoek om naar de hoofdentree. Deze geeft toegang tot de patio. Een subtiele schuine stijgende daklijn zal in de toekomst een aansluiting met hogere naastgelegen gebouwen vormen en zorgt tevens voor een hogere ruimte op de bovenste kantoorverdieping. 


Het regiokantoor is ruimtelijk zo opgezet dat de verdiepingen flexibel indeelbaar zijn en geheel volgens de principes van nieuwe werkomgevingen ingericht kunnen worden. Door een centrale entree zijn bedrijfshal en werkplaatsen verbonden met het kantorendeel, waardoor werknemers uit de verschillende bedrijfstakken elkaar sneller ontmoeten

Duurzame maatregelen

Vanuit de gevels wordt een nieuwe technologie toegepast. De vormentaal van de sculpturale gevels zijn geïnspireerd op een kunstwerk van de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven. De vorm maakt de gevels zonwerend, maar garanderen wel voldoende daglicht en uitzicht. De gevel gaat het opwarming door directe zoninstraling tegen.

Het gebouw heeft een groene long: een getemperd buitenklimaat waaruit verse ventilatie lucht wordt aangezogen. Als gevolg van zoninstraling verwarmd deze in de winter de ventilatielucht voor. In de zomer wordt de opgewarmde lucht gebruikt voor het duurzaam regenereren van het toegepaste warmte- en koudeopslag systeem in de bodem.

Het installatietechnisch concept is gebaseerd op het efficiënt toepassen van bewezen technieken, zoals WKO en  energieopslag in de bodem in combinatie met  klimaatplafonds. Het gebouw heeft tevens energiezuinige verlichting, daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie. PV-cellen op het dak vangen het gewenste energieniveau op en wisselen energie uit met het openbare energienetwerk van Enexis.