AkzoNobel Center

Score
74,9%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Opleverfase
16 mei
2017
Gecertificeerd op

Op de Zuidas in Amsterdam is het nieuwe AkzoNobel Center geopend. Beeldbepalend in het ontwerp van GROUP A is de combinatie van een glazen klimaatgevel met houten elementen.

Door het gebruik van verschillende glassoorten ontstaat er een spel van reflectie en lichtbreking door de dag en seizoenen heen. Ter referentie van de gebruiker van het gebouw zijn de houten elementen afgewerkt met duurzame hoogwaardige coatings in geleidelijk verlopende kleuren.
GROUP A is niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp van het exterieur en interieur van het gebouw, maar ook van de ondergrondse parkeergarage en de entree hiervan op het aangrenzende plein. Het entreegebouwtje is ontworpen in samenwerking met kunstenaar Steven Aalders.

Plint
De publieke plint moet het aangrenzende plein verlevendigen en zorgt voor een ‘natuurlijke’ overgang tussen de openbare ruimte en het interieur van het gebouw. In de plint is de Art Space opgenomen, waar werk uit de bedrijfscollectie van AkzoNobel wordt tentoongesteld.

Atrium 

Twee verweven atriumruimtes vormen de ruggengraat van het interieur. Het eerste atrium strekt zich uit over de publieke begane grond en de semi-publieke eerste verdieping. De begane grond wordt ook wel ‘AkzoNobel Experience’ genoemd en omvat de entree, de receptie, get restaurant en de Art Space.De eerste verdieping, ‘Meeting AkzoNobel’, vormt het epicentrum voor medewerkers en zakenpartners. Via een tweede atrium wordt dit gebouwdeel verbonden met de hoger gelegen kantoorverdiepingen. De werkomgeving is ingericht en vormgegeven om Het Nieuwe Werken optimaal te kunnen faciliteren. Aspecten als intensief en efficiënt ruimtegebruik, en een energiezuinige en gezonde werkomgeving zijn hierbij leidend.

WKO-installatie

Belangrijke en zichtbare aspecten die hebben bijgedragen aan het BREEAM-certificaat, zijn onder meer de PV-panelen op het dak, zonnecellen in de atriumbeglazing, een WKO-installatie, de nabijheid van het NS-station Amsterdam Zuid en de dubbele klimaatgevel.
In deze gevel, met daarin zelf te openen ramen, wordt zomers de warme lucht tussen de binnenste en buitenste huid weg geventileerd om opwarming van de binnenruimte tegen te gaan, terwijl in de winter de ventilatie wordt afgesloten en de stilstaande warme lucht het gebouw isoleert.

Klik hier voor meer informatie.