Projecten

Asset
Beheer
Gebruik

ABN AMRO - Gustav Mahlerlaan 10

Het gebouw

Het hoofkantoor van ABN Amro is te vinden in de Amsterdamse Zuidas. Het behoort met een hoogte van 105 meter en 24 verdiepingen tot de 10 hoogste gebouwen van de hoofdstad. Het gebouw werd in 1999 opgeleverd en in gebruik genomen. 

 

Duurzame koelingsbron

Ook op het gebied van koeling zijn er duurzame stappen gemaakt. Sinds 2006 wordt het  water uit de Meern gebruikt om het hoofdkantoor te koelen. Meerdere gebouwen op de Zuidas haakten aan op de duurzame koeltechniek. Daardoor is de jaarlijkse CO2-uitstoot met zo’n 3.000 ton teruggedrongen.

 

Multifunctioneel tapijt

Ook bij de inrichting is gekozen voor milieuvriendelijke materialen, zoals duurzaam gerecyclede vloerbedekking. Het tapijt voldoet volledig aan de cradle to cradle-principes: de grondstoffen die erin zijn verwerkt, worden ook hergebruikt zonder hun waarde te verliezen.

Het tapijt reflecteert ook licht. Hierdoor heeft het gebouw minder kunstlicht nodig, en verbruikt het hoofdkantoor minder energie.

 

Biodivers bolwerk

Biodiversiteit is belangrijk in het pand. In een aantal vergaderruimtes laat ABN AMRO mos op de muren groeien, ongeveer een centimeter per jaar. Het voedt zich met vocht uit de omgeving en reguleert daarmee de luchtvochtigheid. Bovendien dempt mos geluid, waardoor medewerkers minder op hun stemvolume hoeven te letten.