Nieuws

VIVAT: een duurzaam pand is voor ons heel gewoon

Een partij die zich profileert als een duurzame pensioenverzekeraar moet een duurzaam pand hebben. Dat is geen doel, maar vanzelfsprekend, aldus Jan Willem de Vaal van VIVAT. De duurzaamheidsinspanningen van VIVAT voor het kantoor in Amstelveen leidden in 2019 tot een bijzondere prestatie: drie sterren voor asset, beheer én gebruik binnen BREEAM-NL In Use.

De Vaal, MVO-manager bij VIVAT, legt maar wat graag uit dat BREEAM slechts een middel is. “Al 25 jaar leveren wij enorme inspanningen om onze panden te verduurzamen. BREEAM is de uitkomst van hetgeen wij doen en op papier toevertrouwen. Het is voor ons geen bron van verduurzaming, maar een gevolg.”

Beperkte middelen

Een prettig en gezond pand om in te werken, daar draait het volgens hem om. Maar dat creëer je niet zomaar. “Het geld klotst bij ons niet tegen de plinten op, zoals bij sommige andere partijen wel het geval is. We moeten roeien met de riemen die we hebben en dat doen we bijzonder goed.”

Duurzame implementaties

In het kantoor in Amstelveen zijn met de beperkte middelen die voor handen waren een aantal fraaie duurzame implementaties gerealiseerd. Zo is onder meer het hele pand voorzien van ledverlichting, is er een nieuwe warmtepomp geïnstalleerd met een hogere COP en is de WKO onder handen genomen. Daarnaast wordt met het nieuwe lekdetectiesysteem het verbruik per uur gemonitord, iets dat ook in BREEAM wordt gewaardeerd. “Water is een ondergeschoven kindje naast gas en elektra, maar wij zien het als een belangrijk onderdeel van een duurzaam pand. Dat watermonitoring punten oplevert in BREEAM is leuk, maar daar gaat het ons niet om. Het gaat om het grotere geheel”, vult Hans Wijngaarde (technisch manager VIVAT) zijn collega aan.

Dat grotere geheel impliceert meer dan alleen het pand aan de Burgemeester Rijnderslaan in Amstelveen. De Vaal: “CO2-reductie is al enkele jaren een belangrijk onderdeel in onze bedrijfsvoering. De monitoring hebben we ook doorgetrokken in onze beleggingsportefeuille. We berekenen structureel door hoeveel CO2-uitstoot onze beleggingen hebben. Zo kunnen we ook daadwerkelijk aantonen dat wij op alle vlakken een duurzame partij zijn.”

Mobiliteit 

Uiteraard wordt ook het personeel - zo’n 2300 fte – daar zeer actief in meegenomen. Zo is het wagenpark van VIVAT binnen enkele jaren volledig elektrisch. “Mobiliteit is een belangrijk thema bij ons”, vervolgt De Vaal. “De budgetten voor elektrische fietsen zijn onlangs omhoog gegaan en onze werknemers mogen ook privé gebruik maken van hun OV business kaart. Daarnaast stimuleren we het ook om af en toe thuis te werken om zo de vervoerbewegingen te beperken. We proberen de werknemers echt in ons duurzaamheidsbeleid mee te nemen.”

En toch kan het altijd beter, benadrukt De Vaal. “Als MVO-manager zoek ik altijd naar nieuwe mogelijkheden voor verduurzaming. Soms mag het nog wel een tandje meer.” Ook buiten de organisatie valt er nog een wereld te winnen. “Veel partijen zijn nog te traditioneel ingesteld en moeten zichzelf misschien afvragen: is mijn businessmodel over 15 jaar nog houdbaar? Wat mij betreft wordt dat thema meer meegenomen in BREEAM. Dat zou de totale impact kunnen vergroten.”

Gerelateerd nieuws

Modulaire update BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen

Eerste modulaire update BREEAM-NL in consultatie

10 juli 2024
De BREEAM-NL richtlijnen krijgen dit jaar voor het eerst kleinere, modulaire updates. Voorheen ontwikkelden we eens in de zoveel jaar een...

Wat Texel en de Titanic met BREEAM-NL te maken hebben lees je in het nieuwe jaaroverzicht

22 mei 2024
Veroverde BREEAM-NL tot 2022 een gebied ter grootte van Vlieland, nu zijn alle BREEAM-NL gebouwen bij elkaar bijna net zo groot als Texel....
BREEAM letters op Nationaal BREEAM Congres in Beatrix Theater

Is het nou BREAM, BREAAM of BREEAM?

13 mei 2024
Als je wilt aantonen hoe duurzaam een gebouw is, kun je daar in Nederland verschillende instrumenten en keurmerken voor gebruiken. Daarbij...