Nieuws

VIVAT: een duurzaam pand is voor ons heel gewoon

Een partij die zich profileert als een duurzame pensioenverzekeraar moet een duurzaam pand hebben. Dat is geen doel, maar vanzelfsprekend, aldus Jan Willem de Vaal van VIVAT. De duurzaamheidsinspanningen van VIVAT voor het kantoor in Amstelveen leidden in 2019 tot een bijzondere prestatie: drie sterren voor asset, beheer én gebruik binnen BREEAM-NL In Use.

De Vaal, MVO-manager bij VIVAT, legt maar wat graag uit dat BREEAM slechts een middel is. “Al 25 jaar leveren wij enorme inspanningen om onze panden te verduurzamen. BREEAM is de uitkomst van hetgeen wij doen en op papier toevertrouwen. Het is voor ons geen bron van verduurzaming, maar een gevolg.”

Beperkte middelen

Een prettig en gezond pand om in te werken, daar draait het volgens hem om. Maar dat creëer je niet zomaar. “Het geld klotst bij ons niet tegen de plinten op, zoals bij sommige andere partijen wel het geval is. We moeten roeien met de riemen die we hebben en dat doen we bijzonder goed.”

Duurzame implementaties

In het kantoor in Amstelveen zijn met de beperkte middelen die voor handen waren een aantal fraaie duurzame implementaties gerealiseerd. Zo is onder meer het hele pand voorzien van ledverlichting, is er een nieuwe warmtepomp geïnstalleerd met een hogere COP en is de WKO onder handen genomen. Daarnaast wordt met het nieuwe lekdetectiesysteem het verbruik per uur gemonitord, iets dat ook in BREEAM wordt gewaardeerd. “Water is een ondergeschoven kindje naast gas en elektra, maar wij zien het als een belangrijk onderdeel van een duurzaam pand. Dat watermonitoring punten oplevert in BREEAM is leuk, maar daar gaat het ons niet om. Het gaat om het grotere geheel”, vult Hans Wijngaarde (technisch manager VIVAT) zijn collega aan.

Dat grotere geheel impliceert meer dan alleen het pand aan de Burgemeester Rijnderslaan in Amstelveen. De Vaal: “CO2-reductie is al enkele jaren een belangrijk onderdeel in onze bedrijfsvoering. De monitoring hebben we ook doorgetrokken in onze beleggingsportefeuille. We berekenen structureel door hoeveel CO2-uitstoot onze beleggingen hebben. Zo kunnen we ook daadwerkelijk aantonen dat wij op alle vlakken een duurzame partij zijn.”

Mobiliteit 

Uiteraard wordt ook het personeel - zo’n 2300 fte – daar zeer actief in meegenomen. Zo is het wagenpark van VIVAT binnen enkele jaren volledig elektrisch. “Mobiliteit is een belangrijk thema bij ons”, vervolgt De Vaal. “De budgetten voor elektrische fietsen zijn onlangs omhoog gegaan en onze werknemers mogen ook privé gebruik maken van hun OV business kaart. Daarnaast stimuleren we het ook om af en toe thuis te werken om zo de vervoerbewegingen te beperken. We proberen de werknemers echt in ons duurzaamheidsbeleid mee te nemen.”

En toch kan het altijd beter, benadrukt De Vaal. “Als MVO-manager zoek ik altijd naar nieuwe mogelijkheden voor verduurzaming. Soms mag het nog wel een tandje meer.” Ook buiten de organisatie valt er nog een wereld te winnen. “Veel partijen zijn nog te traditioneel ingesteld en moeten zichzelf misschien afvragen: is mijn businessmodel over 15 jaar nog houdbaar? Wat mij betreft wordt dat thema meer meegenomen in BREEAM. Dat zou de totale impact kunnen vergroten.”

Gerelateerd nieuws

Het nieuwe BREEAM-NL magazine: vol inspiratie en duurzame voorbeelden

6 december 2023
Het nieuwe digitale BREEAM-NL magazine is uit. In deze editie lees je over het nieuwe keurmerk BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen en...

Van Gogh Museum BREEAM-NL Excellent gecertificeerd

8 november 2023
De gebouwen van het Van Gogh Museum, het beheer en het gebruik zijn opnieuw BREEAM-NL gecertificeerd, ditmaal met een score ‘Very good’...

Blijf erkend BREEAM-NL Expert met nieuwe e-learnings

24 oktober 2023
Erkend BREEAM-NL Expert blijf je niet zomaar. Ieder jaar moet je aan de permanente educatieverplichting te voldoen. Met ons uitgebreide...