Nieuws

Synchroon behaalt met Wisselspoor Utrecht een BREEAM ‘Excellent’ Gebiedscertificering

Synchroon behaalt met Wisselspoor deel-gebied 1, gelegen aan de 2e Daalsedijk in Utrecht, de score’ Excellent’ voor de BREEAM-NL Gebiedscertificering. Wisselspoor deelgebied 1 is hiermee het achtste gebied in Nederland en het eerste binnenstedelijke woon-werkgebied dat een BREEAM gebiedscertificering ontvangt.

Deelgebied 1 is beoordeeld op diverse actuele thema’s zoals hittestress, klimaatadaptatie, gezondheid, luchtkwaliteit en sociale cohesie. Allemaal thema’s waar Synchroon samen met haar partners speciale aandacht aan heeft geschonken in de uitwerking van het plangebied.


In 2015 tekende de Gemeenteraad bij de vaststelling van de Ontwikkelvisie een ‘Motie voor een Excellent duurzame spoorzone’. Met de aanname van deze motie werd de basis gelegd om bij de uitwerking van de plannen voor Wisselspoor, te streven naar een BREEAM Gebiedsontwikkeling met als minimale score ‘Excellent’. Met het behalen van de score ‘Excellent’ voldoet Wisselspoor deelgebied 1 aan deze doelstelling en is het hiermee het eerste gebied in de gemeente Utrecht met een BREEAM Gebiedscertificering.

Over Wisselspoor, een ‘Stoer stukkie stad’

Wisselspoor is een binnenstedelijke gebiedsontwikkeling waarbij het voormalig bedrijventerrein van NS in de Spoorzone aan de 2e Daalsedijk wordt getransformeerd tot een fijn, stedelijk woon-werkmilieu met behoud van industrieel erfgoed zoals de oude hallen en delen van wissels en sporen. Een stadswijk met een gevarieerde mix aan woningen en voorzieningen in een bijzonder ontspannen sfeer. Het is er autoluw en je vindt er stedelijke parkjes, hofjes en pleintjes die dienen als ontmoetingsplek. Bij oplevering van de woningen van deelgebied 1 staan in de parkeergarage vijf elektrische deelauto’s en vijf elektrische deelfietsen klaar van We Drive Solar waar de nieuwe bewoners en eveneens de buurt gebruik van kunnen maken.


In totaal bestaat Wisselspoor deelgebied 1 uit 122 woningen, 1.450 m2 commerciële bedrijfsruimte, ca. 500 m2 horeca en een parkeergarage. In de nu volgende deelgebieden 2 t/m 4, worden naast commerciële hotspots, nog eens ca. 1.050 woningen gerealiseerd. Ook voor deze deelgebieden is het de ambitie om de BREEAM Certificering ‘Excellent’ op Gebiedsniveau te behalen.​​​​​​​

Samenwerking

Team Wisselspoor bestaat uit een samenwerking van Synchroon, Skonk, Delva Landscape Architects, Studioninedots, De Wijde Blik en Merosch. Merosch is als adviesbureau en BREEAM-expert betrokken bij de Gebiedscertificering van Wisselspoor.


Wisselspoor wordt in nauwe samenwerking met gemeente Utrecht en NS Stations ontwikkeld. Aannemersbedrijf Gebroeders Blokland uit Hardinxveld Giessendam is verantwoordelijk voor de renovatie van de Bovenbouwwerkplaats en de realisatie van de nieuwbouwwoningen in deelgebied 1. De parkeergarage met 174 parkeerplaatsen is gerealiseerd door Continental Car Parks uit Twello. De bouw- en woonrijpwerkzaamheden worden uitgevoerd door Hooijer Renkum B.V.

Gerelateerd nieuws

BREEAM letters op Nationaal BREEAM Congres in Beatrix Theater

Is het nou BREAM, BREAAM of BREEAM?

13 mei 2024
Als je wilt aantonen hoe duurzaam een gebouw is, kun je daar in Nederland verschillende instrumenten en keurmerken voor gebruiken. Daarbij...
BREEAM-NL modulaire updates

Stap voor stap verduurzamen met kleinere updates van BREEAM-NL

8 mei 2024
Waar energie en gezondheid de belangrijkste onderwerpen waren in de beginjaren van BREEAM-NL, spelen circulariteit, klimaatadaptatie en...

Nieuw BREEAM-NL Magazine: Back to the Future

12 maart 2024
BREEAM-NL gaat ‘back to the future’. Tijdens het Nationaal BREEAM Congres op 28 maart in het Beatrix Theater én in een gloednieuwe...