Nieuws

Robbin Smeets, CBRE: 'Nieuwste versie BREEAM-NL In-Use stimuleert duurzame innovatie'

"Hoe hoger de lat, hoe liever we er overheen willen springen. De nieuwste versie van BREEAM-NL In-Use komt daarom als geroepen", aldus Robbin Smeets, Consultant Sustainability bij CBRE. "De bekende certificering voor duurzame panden is aangescherpt, en met nieuwe mogelijkheden uitgebreid. Circulariteit en werkelijk energieverbruik worden nu nauwkeuriger in kaart gebracht. Met innovaties zijn bovendien bonuspunten te behalen. Genoeg materiaal om mee aan de slag te gaan dus. Voor vastgoedeigenaars én de duurzaamheidsconsultants van CBRE." 

Bron: CBRE

Prijswinnend vastgoed

"Duurzame oplossingen dragen niet alleen bij aan een beter milieu. Je wint er ook prijzen mee. Verschillende van onze opdrachtgevers scoorden hoog bij de GRESB/BREEAM-awards, een prijs voor uitzonderlijke prestaties op het gebied van milieu, maatschappelijke impact en governance. Een mooi compliment voor onze Development Services: samen met eigenaars werken zij aan beter vastgoed en een certificering om trots op te zijn."

Wat is BREEAM-NL In-Use?

"Even opfrissen: de Nederlandse Building Research Environmental Establishment Assessment Method voor bestaande gebouwen – beter bekend als BREEAM-NL In-Use – is kortgezegd een checklist waarmee je kunt bepalen hoe duurzaam een bestaand pand is. Staan er zonnepanelen op het dak? Check. Heb je een warmtepomp? Ook check. Maar ook: wat gebeurt er met afval, en hoe reizen mensen van en naar je pand? Elk facet is punten waard, als het maar bijdraagt aan de duurzaamheid in de brede zin: dus de voetafdruk van het gebouw zelf, én de manier waarop het wordt beheerd en gebruikt. Naast energie krijgen ook gezondheid, afval en ecologie een plek. Tel je de vinkjes bij elkaar op, dan rolt daar uit een score uit van ‘pass tot ‘outstanding’. 

BREEAM is een internationale certificeringsmethode met aparte richtlijnen per land. Logisch, want de omstandigheden zijn niet overal hetzelfde. De eigenschappen en faciliteiten die worden beoordeeld zijn veelal hetzelfde, maar de waardering ervan kan flink verschillen. In Nederland heb je bijvoorbeeld veel fietsenstallingen nodig, maar zijn douches minder belangrijk. Ook tillen we zwaar aan ecologie omdat in Nederland weinig ruimte is voor natuur. Een nestkast of groen dak levert hier dus veel op. Naast de richtlijn voor bestaand vastgoed, bestaan er ook BREEAM-keurmerken voor bijvoorbeeld nieuwbouw en renovatie."

Aangescherpt en uitgebreid

"BREEAM-NL In-Use, dus de Nederlandse variant voor bestaande gebouwen, heeft een nieuwe versie. CBRE heeft hieraan meegewerkt. Belangrijkste verandering: het keurmerk is aangescherpt op het gebied van werkelijk energieverbruik. Duurzame warmtebronnen en slimme manieren om energie te besparen worden nu vaker specifiek genoemd. Om eigenaars te stimuleren stappen te zetten, én om verbeteringen beter te belonen. Ook is er ruimte voor circulariteit: de losmaakbaarheid van materialen levert punten op. Wie goed in kaart brengt welke materialen er in een pand zijn verwerkt, en wat daarvan de waarde is, legt de basis voor duurzame aanpassingen én een goede BREEAM-score. 

Nog een mooie toevoeging: met behulp van exemplary performance – ofwel ‘voorbeeldprestaties’ – anticipeert de nieuwe versie van BREEAM-NL In-Use op de toekomst. Duurzame technologie ontwikkelt zich snel, en we weten nu nog niet wat de goede ideeën van morgen zijn. Daarom is de mogelijkheid ingebouwd om bonuspunten voor innovaties toe te kennen. Zo worden eigenaars aangespoord naar nieuwe oplossingen op zoek te gaan en aan de toekomst van duurzaam vastgoed bij te dragen." 

Je vastgoed onder de loep

"BREEAM is een belangrijk middel om klimaatverandering tegen te gaan, maar ook de eigenaar zelf heeft er baat bij. Het keurmerk is een objectieve manier om je vastgoed te benchmarken. Een goede score is iets om trots op te zijn. Bovendien verhoogt deze de waarde van je vastgoed, en dat trekt kopers en huurders aan. Die zijn namelijk steeds vaker op zoek naar een duurzame plek om zich te vestigen.

Zo’n certificering bij CBRE gaat in drie stappen. Eerst onderzoeken we met een Quickscan waar het vastgoed staat in termen van duurzaamheid. Dat gebeurt op locatie, maar we duiken ook de boeken in. Zo komen we erachter welke BREEAM-score gelijk kan worden toegekend, en wat er met gerichte ingrepen haalbaar is. In de tweede fase ondersteunen wij de implementatie van de verbeteringen die de eigenaar nodig vindt. Is die tevreden, dan volgt de certificering zelf. Daarvoor werken we samen met een externe assessor en Dutch Green Building Council, de beheerder van de Nederlandse richtlijn. Als ze alles hebben gecontroleerd, wordt je BREEAM-certificaat toegekend. 

Maar met een eerste certificaat is het meestal niet klaar. Als de benchmark is gezet kunnen we gaan bouwen aan een nóg betere score, waarbij de BREEAM-certificering jaarlijks of driejaarlijks wordt herzien als meetlat voor verbeteringen. Wij helpen de vastgoedeigenaar, samen met onze collega’s van Property Management, om steeds de juiste stappen te zetten."

De weg is vrij voor meer certificeringen

"Duizenden gebouwen zijn al volgens de BREEAM-richtlijn getoetst, en er zullen er nog velen volgen. Zeker kantoorpanden in het hogere segment hebben zo’n certificering al vaker wél dan niet. Maar er is nog veel te winnen: zo’n 80 procent van het Nederlandse vastgoed is nog ongecertificeerd. Met een nieuwe, aangescherpte richtlijn is de weg vrij om meer stappen vooruit te zetten. Die hoeven niet ingrijpend te zijn: vaak valt met een paar gerichte ingrepen al veel resultaat te behalen. Tot 9 februari 2022 kunnen gebouwen nog volgens de oude richtlijn worden geregistreerd, die dan binnen een jaar moeten worden gecertificeerd. Alle daarna ingeschreven projecten vallen onder de nieuwe norm." 

Borg jij ook een mooier morgen?

CBRE staat klaar om samen met vastgoedeigenaars aan een mooie BREEAM-certificering te werken.

Bekijk de nieuwe richtlijnen BREEAM-NL In-Use Utiliteitsbouw v6.0.0 en BREEAM-NL In-Use Duurzame huisvesting en bedrijfsvoering

 

Gerelateerd nieuws

BREEAM-NL modulaire kubussen

Eerste consultatieronde modulaire update BREEAM-NL wegens succes verlengd

12 augustus 2024
Vanaf dit jaar krijgen de BREEAM-NL richtlijnen vaker kleine aanpassingen. Dit noemen we ook wel een modulaire update. Daarin nemen we...
Modulaire update BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen

Eerste modulaire update BREEAM-NL in consultatie

10 juli 2024
De BREEAM-NL richtlijnen krijgen dit jaar voor het eerst kleinere, modulaire updates. Voorheen ontwikkelden we eens in de zoveel jaar een...

Wat Texel en de Titanic met BREEAM-NL te maken hebben lees je in het nieuwe jaaroverzicht

22 mei 2024
Veroverde BREEAM-NL tot 2022 een gebied ter grootte van Vlieland, nu zijn alle BREEAM-NL gebouwen bij elkaar bijna net zo groot als Texel....