Het Rijksmuseum behaalde onlangs een BREEAM-NL In-Use Outstanding certificaat. Ragna Clocquet deelt haar kijk op dit bijzondere BREEAM traject. Als BREEAM-NL Expert stimuleert ze organisaties als het Rijksmuseum om nog verder te verduurzamen. Daarbij zoekt ze naar kansen die aansluiten op processen of documenten die al voorhanden zijn binnen de organisatie. “Juist door aan te sluiten op wat er al gebeurt bij het Rijksmuseum, is het mogelijk om een volgende stap in verduurzaming te zetten. BREEAM-NL gebruik ik daarbij als kapstok.”
‘Rijksmuseum toont hoe BREEAM-NL In-Use bedoeld is’
“Als BREEAM-NL Expert had ik de kans om me helemaal in te leven in het Rijksmuseum. Er is niet een oplossing voor het verduurzamen van een gebouw en organisatie, dus zochten we samen naar kansen en antwoorden. Op die manier hoorde ik veel over de organisatie en kreeg ik inzicht in allerlei documenten die ik gebruik als stukjes bewijslast om credits aan te tonen. Heel bijzonder om zo een kijkje in de keuken te krijgen en bij te dragen aan de verdere verduurzaming van het Rijksmuseum.”
Wat is je het meest opgevallen in dit project?
“Binnen het Rijksmuseum is er breed draagvlak voor duurzaamheid. Er werken veel mensen mee aan het BREEAM traject. Daardoor konden we aandacht besteden aan alle categorieën en onderwerpen die BREEAM omvat. Tot ver in het beoordelingsproces had het Rijksmuseum een Excellent score voor Beheer en Gebruik. Ondertussen zagen we dat die score steeds verder opliep. Daarom hebben we een brainstormsessie georganiseerd om alle credits door te nemen en in kaart te brengen welke kansen er waren om extra punten voor een Outstanding score te behalen. Het is heel mooi dat dit is gelukt!”
Verloopt het BREEAM-certificeringsproces bij een museum heel anders dan bij een kantoorgebouw?
“In de nieuwe versie van BREEAM-NL In-Use worden niet alleen kantoren, winkels en musea beoordeeld, maar ook veel andere functies. De aanpak van een BREEAM-certificering voor een museum of kantoor verschilt niet zoveel. Binnen BREEAM-NL In-Use heb je altijd te maken met drie onderdelen: Asset, Beheer en Gebruik. Natuurlijk is het beheer van het Rijksmuseum wel anders dan bij een standaard kantoorgebouw. Er gelden bijvoorbeeld strenge eisen voor het binnenklimaat in de tentoonstellingszalen. Als je kijkt naar het onderdeel Gebruik, zijn er veel overeenkomsten tussen de beoordeling van een kantoor en een museum. In beide situaties moet een organisatie functioneren in een gebouw. Daarbij kun je bijvoorbeeld letten op afvalscheiding, diverse gezondheidsaspecten voor het personeel en of er aandacht wordt besteed aan bewustwording en communicatie rondom verduurzaming.”
Hoe heb je je advies opgesteld t.o.v. drie jaar geleden om tot echte verbeteringen te komen?
“Gedurende het traject leerde ik de organisatie nog beter kennen en dit hielp enorm om kansen te zien die aansluiten bij het Rijksmuseum. Samen zetten we steeds weer een volgende stap in verduurzaming. Terwijl het Rijksmuseum de stappen in de organisatie vormgeeft, houd ik de stappen in de score bij. Het Rijksmuseum is een mooi voorbeeld van hoe BREEAM-NL In-Use is bedoeld: het gebouw en de organisatie blijven verduurzamen!”