Nieuws

Nieuwe inzichten voor verduurzaming dankzij BREEAM-NL In Use

De duurzaamheid van het eigen vastgoed over de volle breedte meten, met een instrument dat ook internationale erkenning geniet. In zijn zoektocht kwam Ronald Lazet, Corporate Real Estate Management & Facility Services van ING Nederland al snel uit bij BREEAM-NL. Met de BREEAM-NL In Use certificering worden de komende jaren maar liefst 32 Nederlandse panden van ING onder de loep genomen. Het doel: bestaand vastgoed verduurzamen. 

Very good

“Het voornemen is om met al deze panden een very good score te behalen”, aldus Lazet. Geen gemakkelijk opgave, want ieder kantoor kent zo zijn eigen uitdagingen. Maar die worden met beide handen aangepakt. “Duurzaamheid is al jarenlang onderdeel van ons beleid, maar ons eigen vastgoed ontbrak daar nog wel in.” Tot pakweg anderhalf jaar geleden. ING Nederland startte een pilot met BREEAM-NL In Use. Dat begon met een redelijk anoniem pand in Veghel. Een bewuste keuze aldus Lazet: “Voor deze vestiging stonden geen grote veranderingen op stapel en hadden we de mogelijkheid om rustig te kijken naar mogelijkheden om te verduurzamen en het verbeteren van het welzijn van de werknemers.”

Andere manier van kijken

Het werken met BREEAM-NL In Use leverde nieuwe inzichten op. “Je leert op een andere manier naar ruimtes kijken”, vervolgt Lazet. “Simpelweg omdat vrijwel alle facetten van duurzaamheid de revue passeren. Installaties, verlichting, afvalscheiding, waterbesparing, over alles ga je ineens heel bewust nadenken. En dat levert nieuwe inzichten op, inzichten die we ook weer gebruiken voor het ontwerpen van nieuwe ING-kantoren en de verbouwing van panden die we eveneens met BREEAM-NL in Use certificeren.”

Hoofdkantoren

Het kantoor in Veghel ontving in mei 2018 de voorgenomen driesterren. Maar dat is slechts een begin. Naast de 32 eerdergenoemde kantoren, is het de bedoeling dat ook de hoofdkantoren van ING in Amsterdam en Leeuwarden worden gecertificeerd met BREEAM In Use. Enkele vestigingen worden hierbij grondig gerenoveerd en verduurzaamd. Zo wordt momenteel in de hoofdstad een kantoor volledig gestript. Lazet: “De gevel gaat eraf, al het glas eruit, het pand wordt voorzien van nieuwe installaties uiteindelijk met als doel om een Excellent score te behalen. Het is bijzonder dat dat met BREEAM-NL In Use kan. Overigens kijken we hierbij ook heel nadrukkelijk naar mogelijkheden van hergebruik van de vrijkomende materialen.”

Regelgeving

Lazet legt uit dat de uitdagingen voor nieuwbouw minder ingewikkeld zijn. “Als je een Outstanding score wilt behalen is dat in principe altijd mogelijk. Je kunt meteen bij het ontwerp de juiste keuzes maken en op deze wijze een optimaal duurzaam pand creëren. Met bestaande en met name monumentale panden komt er veel wet- en regelgeving om de hoek kijken en dat is toch een ander verhaal. Dat maakt het werken met In Use ook uitdagend.”

Positieve reacties

De nieuwe inzichten en verbeterde panden houden zowel ING zelf, als de facility managers scherp. “We willen de behaalde standaarden behouden en waar mogelijk verbeteren. We merken nu al in Veghel hoe positief er door iedereen wordt gereageerd. Het straalt af op de medewerkers en de omgeving. Wij als ING vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan een duurzame omgeving, juist met ons eigen vastgoed.”    

Gerelateerd nieuws

BREEAM AWARDS 2024

9 april 2024
Na een korte afwezigheid zijn de Internationale BREEAM Awards terug van weggeweest. Op 10 juli 2024 vindt de uitreiking voor toonaangevende...

Nationaal BREEAM Congres 2024 ging Back to the Future

8 april 2024
Van een futuristische supervastgoedvrouw tot ‘super ouderwetse’ en lokale oplossingen, het kwam allemaal voorbij tijdens het Nationaal...

Nieuw BREEAM-NL Magazine: Back to the Future

12 maart 2024
BREEAM-NL gaat ‘back to the future’. Tijdens het Nationaal BREEAM Congres op 28 maart in het Beatrix Theater én in een gloednieuwe...