Nieuws

Duurzame lichtpuntjes in coronatijd

Veel sectoren zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. De horeca ligt volledig plat, veel culturele instellingen en winkels zijn dicht, of hebben nauwelijks nog bezoekers over de vloer. Toch zien ook in deze sectoren partijen lichtpuntjes in een donkere periode. In relatieve stilte werken ze namelijk hard aan de verduurzaming van hun panden. Die kansen in coronatijd delen wij graag.

Culturele instellingen

De huidige situatie is voor musea het moment om onderhoud uit te voeren, legt Ragna Clocquet (senior adviseur duurzaam bouwen en energie van Royal HaskoningDHV) uit. “Dat is gedurende de reguliere openingstijden een vrij complexe taak. Nu hebben we van meerdere partijen inmiddels gehoord dat ze aan de slag gaan met de vloeren en de binnenwanden.”

Frits de Vogel (zakelijk directeur van het Kröller-Müller Museum) vult haar aan: “In ons museum hebben we alle kunst op dit moment gecentraliseerd. Hierdoor kunnen we in de niet gebruikte ruimtes de klimatisering anders regelen, veel energie besparen en daarmee doorlopende kosten beperken. Daarnaast zijn onderhoudswerkzaamheden als schilderen en het schoonmaken van de technische machines ineens mogelijk doordat er geen bezoekers en minder collega’s in het gebouw zijn.”

Retail

Naast de musea zijn ook winkels niet verplicht om de deuren volledig te sluiten, maar veel van hen kozen uit voorzorg om dat wel te doen. Ook in die sector levert het kansen op. Zo werkt de Bijenkorf op verschillende locaties nu overdag, in plaats van ’s nachts aan het o.a. opwaarderen van de winkelverlichting door duurzamere ledverlichting te installeren. Op die manier benut de Bijenkorf de kansen in de huidige periode en kan zo sneller hun duurzaamheidsdoelstellingen realiseren. Daarnaast liet de Bijenkorf onlangs ruim 500 zonnepanelen plaatsen, die helpen bij het verlagen van de CO2-emissie.  

Inzicht in verduurzamingskansen

Thomas Metz (Programmamanager van DGBC) ziet eigenaren en gebruikers van gebouwen juist nu slimme energiemanagementsystemen installeren. “Deze slimme systemen zijn veel efficiënter in het schakelen van gebouw(delen) die niet in gebruik zijn en kunnen daarmee volledig worden afgeschakeld. Het helpt energiegebruik en daarmee kosten te verminderen. Zodra de gebouwen weer open kunnen, helpt het direct bij het managen van het energieverbruik.”

Metz hoort van diverse organisatie dat zij gebruik proberen te maken van de terugloop in het reguliere werk. “Een deel van het personeel kun je nu inzetten om verduurzamingskansen inzichtelijk te maken. Zo kan bijvoorbeeld de inventarisatie van de duurzaamheidsprestatie met BREEAM-NL In-Use nu naar voren gehaald of versneld. En maatregelen die uit deze inventarisatie naar voren komen met een beperkte investering en goede terugverdientijd kunnen meteen worden opgepakt.”

 

Heb jij ook een tip om juist nu je gebouw te verduurzamen? Laat het ons weten!

Gerelateerd nieuws

Nieuw BREEAM-NL Magazine: Back to the Future

12 maart 2024
BREEAM-NL gaat ‘back to the future’. Tijdens het Nationaal BREEAM Congres op 28 maart in het Beatrix Theater én in een gloednieuwe...

Het nieuwe BREEAM-NL magazine: vol inspiratie en duurzame voorbeelden

6 december 2023
Het nieuwe digitale BREEAM-NL magazine is uit. In deze editie lees je over het nieuwe keurmerk BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen en...

Van Gogh Museum BREEAM-NL Excellent gecertificeerd

8 november 2023
De gebouwen van het Van Gogh Museum, het beheer en het gebruik zijn opnieuw BREEAM-NL gecertificeerd, ditmaal met een score ‘Very good’...