Nieuws

Duurzaamheid en luxe komen samen in nieuw Valk Exclusief Hotel

Direct langs de A2 bij Best is de afgelopen tweeëneenhalf jaar gewerkt aan de realisatie van een nieuw luxe én zeer duurzaam hotel: Valk Exclusief hotel Eindhoven-Best. Het veertien verdiepingen tellende hotel wordt naar verwachting eind februari 2023 in gebruik genomen. Het project verwierf in de ontwerpfase al een BREEAM-NL Outstanding score. Alles is erop gericht om bij oplevering wederom vijf sterren te behalen. En volgens W4Y lijkt dat te gaan lukken.

Dit nieuwe hotel bewijst dat men bij de ontwikkeling van duurzaam vastgoed geen concessies hoeft te doen aan luxe, kwaliteit, faciliteiten, uitstraling of comfort. Bij het ontwerp, de selectie van onderaannemers en leveranciers, gebruikte technieken, materiaalkeuze en het bouwproces werden de verschillende opties consequent langs de duurzaamheidslat gelegd. Het resultaat is indrukwekkend. W4Y adviseurs Jan Roersen en Chantal van der Meulen waren als BREEAM-NL Experts betrokken bij het certificeringstraject. 

Luxe én duurzaam

"Vanaf het begin was duidelijk dat het nieuwe hotel één van de duurzaamste van Nederland moest worden. De uitdaging was om dat niet ten koste te laten gaan van de luxe, kwaliteit, voorzieningen, uitstraling of het comfort. Van der Valk wil dat hun gasten een unieke ervaring beleven waarbij duurzaamheid een belangrijk rol speelt", legt Van der Meulen uit. Het torenhoge hotel heeft een vloeroppervlakte van 26.000 m2, herbergt ruim 200 kamers, waarvan 32 luxe suites met sauna en bubbelbad. Het heeft verschillende restaurants, fitness- en wellnessfaciliteiten, een 25 meter lang zwembad, mooi buitenterras en een Sky bar op de twaalfde verdieping. Tot slot telt het nieuwe Valk hotel ook nog 27 conferentieruimtes, van kleinschalige boardrooms tot de grootste ruimte voor 700 personen.

"Het hotel diende niet alleen duurzaam te voelen, maar ook naar internationale maatstaven duurzaam te zijn. De ambitie: BREEAM-NL Outstanding, conform richtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014 v1.0.1, voor zowel de ontwerp- als de opleveringsfase. Deze hoge duurzaamheidsambitie garandeert een meerwaarde voor de hoteleigenaar en de hotelgasten. Een hele uitdaging waarvoor we al onze expertise en ervaring uit de kast hebben gehaald."

Hoe dan?

"De duurzaamheidsambitie BREEAM-NL Outstanding vereist consequente focus op duurzame keuzes. Bij het ontwerp, de selectie van onderaannemers, leveranciers, technieken, materiaal en tijdens het complete bouwproces. Als BREEAM-NL Expert fungeer je binnen het team met opdrachtgever, architect, hoofdaannemer, hoofdinstallateur als ‘het duurzame geweten", licht Roersen toe.

Er werd gekozen voor innovatieve en milieuvriendelijke ontwerpmaatregelen, zoals:

  • Lage temperatuurverwarming en hoogtemp-koeling (WKO)
  • Alles elektriciteit, dus gasloos
  • Luchtbehandeling met warmteterugwinning en CO2-sturing
  • Koppeling restwarmte uit koel- en vriestechniek
  • Daglicht- en aanwezigheidsschakelingen in verlichting
  • Energiezuinige LED-verlichting en fluorescent verlichting voorzien van hoogfrequente voorschakelapparatuur
  • Afwatering hemelwater van gebouw komt uit op een Wadi buiten. Op deze manier wordt voorkomen dat schoon hemelwater naar een rioolzuiveringsinstallatie wordt geleid, ook wordt de hoeveelheid grondwater op natuurlijke wijze aangevuld.
  • PV-panelen (zonnepanelen) 3840 m2
  • Toepassing van FSC-hout

Ook werden duurzame maatregelen op sociaal of economisch gebied geformuleerd. Van der Valk: "De menukaart van ons restaurant zal voorkeur geven aan biologische, verantwoorde en lokale producten. Ook streven wij ernaar om leveranciers te selecteren mede op basis van hun duurzame karakter. Bijvoorbeeld: al het gebruikte papier in het hotel zal FSC-gecertificeerd zijn. Wij zijn voornemens samen met verschillende lokale organisaties mee te werken aan evenementen en activiteiten voor de lokale gemeenschap."

Energiebesparende maatregelen

Er zijn veel energiebesparende maatregelen genomen om het totale gebruik van elektriciteit te verlagen. Voor de warmte is enkel gebruikgemaakt van de buitenlucht met een warmtepomp en er zijn zonnepanelen geplaatst. Het gebouw wordt verwarmd met een elektrische warmtepomp. Bij het kamergedeelte vindt warmteterugwinning plaats door WTW-apparaten (kruisstroom) op het dak. Voor warmteterugwinning in het hoofdgebouw en de sportfunctie is een warmtewiel ingezet.vMet het geïnstalleerde PV-systeem van 3840 m2 is het hotel zeer energiezuinig.

Milieu-impact

De impact op het milieu is significant verlaagd door het reduceren van het energie­verbruik en daardoor de CO2-uitstoot. Er zijn waterbesparende voorzieningen voor toiletten, douches en kranen en hemelwater wordt opgevangen om als spoelwater te gebruiken. Alle stromen zijn van extra tussenmeters voorzien, voor extra inzicht in het verbruikspatroon. Bijsturen is hierdoor eenvoudig. Tijdens het bouwproces was er ook veel aandacht voor het verminderen van de milieu-impact. De betrokken partijen moesten op de bouwplaats aan hoge eisen voldoen qua afvalscheiding.

Kosten worden duurzame winst

De kosten van duurzaam bouwen en het uitwerken van alle BREEAM-NL vereisten zijn hoog, erkent Roersen. Van der Valk geeft aan dat de investering in deze kosten verantwoord is. Ze is van mening dat een goed doordacht en energiezuinig gebouw op de langere termijn goedkoper is in beheer en onderhoud. Daarnaast levert het een prettigere plek op voor medewerkers en gasten. Investeringen in onder andere warmtepompen, gebouwbeheersysteem, betere isolatie en verantwoorde bouwmaterialen leiden tot lagere energielasten en een gezonder binnenklimaat.

Gerelateerd nieuws

Wat Texel en de Titanic met BREEAM-NL te maken hebben lees je in het nieuwe jaaroverzicht

22 mei 2024
Veroverde BREEAM-NL tot 2022 een gebied ter grootte van Vlieland, nu zijn alle BREEAM-NL gebouwen bij elkaar bijna net zo groot als Texel....
Exterieur hoofdkantoor Fugro

Toekomstbestendig bouwen in de praktijk: Fugro's nieuwe hoofdkantoor

15 mei 2024
Hoe bereik je een duurzaam en toekomstbestendig kantoor? In gesprek met Michiel Dessens, Project Director Fugro New Headquarters, en Isolda...
BREEAM letters op Nationaal BREEAM Congres in Beatrix Theater

Is het nou BREAM, BREAAM of BREEAM?

13 mei 2024
Als je wilt aantonen hoe duurzaam een gebouw is, kun je daar in Nederland verschillende instrumenten en keurmerken voor gebruiken. Daarbij...