Nieuws

BREEAM-NL wederom onderdeel van nieuwe Milieulijst

BREEAM-NL is ook in 2021 opgenomen in de MIA/Vamil Milieulijst. In deze lijst staat beschreven welke milieuvriendelijke investeringen in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). De Milieulijst 2021 werd eind december 2020 in de Staatscourant gepubliceerd.

BREEAM-NL is één van de mogelijke voorwaarden om de MIA-regeling te benutten. Daarvoor moet een certificaat van het niveau Excellent of beter worden behaald. Gebouwen die met BREEAM-NL zijn gecertificeerd worden daarbij in de hoogste categorie geplaatst. De MIA (Milieu Investeringsaftrek) en Vamil (willekeurige afschrijving milieu-investeringen) zijn twee verschillende regelingen.

Voordelen

Via de MIA/Vamil regeling kun je:

  • fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen. Zo wordt een nieuw magazijn of de renovatie van een kantoor ook als een bedrijfsmiddel gezien;
  • innovatieve milieuvriendelijke producten sneller op de markt brengen.

Wat is er nieuw in 2021 waarbij BREEAM-NL een rol speelt?

  • Bij nieuwbouwprojecten is nu de nieuwe BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 van toepassing.
  • Voor renovatieprojecten mag de beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw 2014 of BREEAM-NL In-Use worden gebruikt.
    Kijk
    hier voor meer informatie.

Belangrijke wijzigingen

In 2020 was er in de MIA-regeling een voorwaarde ten aanzien van “groene daken’ bij industriegebouwen. In de praktijk bleek dit nog moeilijk te realiseren. In de Milieulijst van 2021 is deze eis fors verbeterd en gedifferentieerd. Daarnaast zijn de maximale bedragen die gelden voor de gebouwen opgehoogd, waarbij er onderscheid is aangebracht tussen kleine en grote gebouwen. Voor kleine gebouwen is nu een ruimer bedrag beschikbaar, maar zoals gezegd zijn ook andere maximale bedragen verhoogd.

Circulariteit

Een opvallende ontwikkeling is de algehele aandacht voor het thema circulariteit, iets dat DGBC toejuicht. Voor circulaire gebouwen geldt onder meer een nieuwe set van eisen, zo is te lezen op de site van RVO. Een van de nieuwe voorwaarden is dat voor circulair bouwen minstens vijf bouwmaterialen toegepast moeten worden. Die bouwmaterialen moeten daarbij voor een deel uit herbruikbaar materiaal bestaan. Daarnaast kunnen ondernemers bij de bouw van een duurzaam industriegebouw nu kiezen tussen combinaties van een vegetatiedak, gevelbegroeiing, witte dakbedekking en voorzieningen voor duurzame energieopwekking.


Maar ook binnenin de gebouwen is er veel oog voor circulariteit. Zo zijn er nieuwe circulaire bouw- en interieurmaterialen opgenomen op de Milieulijst. Hierbij kun je denken aan bakstenen en tegels van gerecycled materiaal, biobased vloerbedekking en isolatiemateriaal van gerecycled polystyreen of kalkhennep.

Compleet overzicht

In totaal zijn er vijftig nieuwe bedrijfsmiddelen opgenomen in de Milieulijst 2021, tegelijkertijd zijn 33 bedrijfsmiddelen van de Milieulijst verdwenen. Kijk voor een compleet overzicht van alle wijzigingen en nieuwe voorwaarden in de online tool van de Milieulijst of in de Brochure en Milieulijst 2021 van RVO.

Gerelateerd nieuws

Wytze Boekhout over training bij DGBC Academy: ‘De opdracht had een directe link met de praktijk’

30 november 2021
Bij DGBC Academy leer je alles over de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in relatie tot bouw en vastgoed. Of volg je...

BREEAM-NL, nu ook voor duurzame organisaties!

25 november 2021
BREEAM-NL, het duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen en gebieden, maakt een volgende stap. Vanaf 25 november is het onderdeel ‘Duurzame...

DGBC Academy: van kennis naar praktijk met Eveline Jansen Schoonhoven

11 november 2021
Bij DGBC Academy leer je alles over de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in relatie tot bouw en vastgoed. Of volg je...