Nieuws

Blog – BREEAM: veel meer dan alleen een duurzaamheidscertificering

Het is inmiddels alweer bijna 6 jaar geleden dat ik mijn studie heb afgerond en als consultant bij CFP begon. Ik heb tijdens mijn studie veel geleerd over gebouwen, vastgoed en techniek, maar afgezien van een aantal onderzoeken, had ik nog maar weinig over duurzaamheid voorbij zien komen. Mijn eerste maanden bij CFP stonden dan ook vooral in het teken van veel kennis verzamelen en in duurzaamheidsprojecten meedraaien. En één van de eerste projecten waaraan ik mocht werken was een BREEAM certificering!

Dit bericht is geschreven door: Stefan Maatman, senior consultant bij CFP.

Niet meteen liefde op het eerste gezicht…

Om eerlijk te zijn, ik vond het een verschrikkelijk project. Ik zag ruim 400 credits, een enorm Excel bestand, een groot aantal beleidsstukken en tal van nietszeggende foto’s van installaties, toiletten en werkplekken. Bij al die 400 credits moest omschreven worden in welke mate er aan de voorwaarden werd voldaan. De juiste foto’s moesten als onderbouwing worden toegevoegd en uit alle verschillende beleidsstukken moest een enkel zinnetje worden gevonden dat als bewijslast kon worden gebruikt. Daar kwam nog eens bij dat sommige credits niet te begrijpen waren voor een leek als ik op dat moment. De link met duurzaamheid zag ik er niet in en ik kon me moeilijk voorstellen hoe dit zou moeten bijdragen aan een beter en duurzamer gebouw.

Een goede aanpak is het halve werk

Achteraf kan ik er wel om lachen. Toen ik eenmaal doorhad hoe de BREEAM methodiek werkt, ging het een stuk soepeler. Hierbij was wel de hulp nodig van mijn collega Sander van den Berg, bij CFP onze grootste BREEAM fan en ervaringsdeskundige. Hij heeft mij eindeloos vaak uitgelegd hoe alles werkt en hoe ik slim en eenvoudig de certificering kan doorlopen. Ik heb daarbij gemerkt dat de juiste tools heel waardevol zijn om het overzicht te bewaren en dat het wel belangrijk is om een certificeringstraject te doorlopen met iemand die de aanpak goed kent.

Wat houdt BREEAM eigenlijk in?

De BREEAM methodiek bestaat uit verschillende keurmerken, waarbij we bij CFP vooral veel BREEAM-in-use gebruiken. De methodiek voor bestaande gebouwen. De methodiek bestaat uit drie verschillende onderdelen: asset, beheer en gebruik. Afhankelijk van de rol van eigenaar of gebruiker kan gekozen worden om één, twee of drie onderdelen te certificeren. De verschillende onderdelen bevatten credits binnen negen verschillende categorieën. Voorbeelden van categorieën zijn gezondheid, energie, transport, materialen en afval. Hiermee wordt al meteen duidelijk dat de methodiek veel breder is dan een ander veelgebruikt duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen: het energielabel. 

BREEAM gaat verder dan het energielabel

Het doel en nut van certificeren is al vaak bediscussieerd. Een mooi certificaat behalen zorgt natuurlijk niet voor verduurzaming van een gebouw. Het laat hooguit zien dat je goed bezig bent en dat je duurzaamheid belangrijk vindt. Het zegt echter wel iets over hoe je ervoor staat qua duurzaamheid. Daar komt bij dat een gestructureerde methodiek het eenvoudiger maakt om een plan te maken om je gebouw veel duurzamer te maken. Zeker wanneer het verlagen van de energierekening niet het enige doel is op duurzaamheidsgebied. BREEAM gaat namelijk veel verder dan dat.

Al meer dan 1.000 BREEAM Quikscans

Inmiddels hebben mijn collega’s en ik in de afgelopen jaren al meer dan 1.000 BREEAM Quickscans uitgevoerd en hierbij verbeterplannen opgesteld voor onze klanten. Daarbij hebben we een aantal mooie certificeringen mogen doen van interessante en kenmerkende gebouwen in Nederland, zoals het Groot Handelsgebouw, het Van Gogh Museum en Paleis het Loo.

Portfolio aanpak van BREEAM

Naast de reguliere aanpak van de BREEAM methodiek, is er inmiddels ook de portfolio aanpak. Dutch Green Building Council (DGBC), ontwikkelaar en beheerder van de BREEAM methodiek in Nederland, heeft deze aanpak ontwikkeld. Met de portfolio aanpak wordt de BREEAM certificering van een compleet portfolio gerealiseerd. Hiermee is het veel sneller en eenvoudiger om panden van één eigenaar of gebruiker te voorzien van een BREEAM certificering. Zelf heb ik het afgelopen jaar met mijn collega’s het portfolio van NEXT Real Estate mogen voorzien van een BREEAM certificering volgens deze aanpak. Interessant hierbij is dat we BREEAM gebruiken om in de komende jaren de verduurzaming van de panden verder vorm te geven.

Bekijk hier het originele artikel op de website van CFP

Gerelateerd nieuws

Het nieuwe BREEAM-NL magazine: vol inspiratie en duurzame voorbeelden

6 december 2023
Het nieuwe digitale BREEAM-NL magazine is uit. In deze editie lees je over het nieuwe keurmerk BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen en...

Van Gogh Museum BREEAM-NL Excellent gecertificeerd

8 november 2023
De gebouwen van het Van Gogh Museum, het beheer en het gebruik zijn opnieuw BREEAM-NL gecertificeerd, ditmaal met een score ‘Very good’...

Blijf erkend BREEAM-NL Expert met nieuwe e-learnings

24 oktober 2023
Erkend BREEAM-NL Expert blijf je niet zomaar. Ieder jaar moet je aan de permanente educatieverplichting te voldoen. Met ons uitgebreide...