Nieuws

Biodiversiteit hoog in vaandel op locatie BREEAM-NL congres

De biodiversiteit neemt drastisch af, dat was de waarschuwing die klonk tijdens het Nationaal BREEAM-NL Congres ruim een maand geleden. Op de congreslocatie is zowel zichtbaar als onzichtbaar veel verricht om biodiversiteit te bevorderen.

Op diverse daken van WTC The Hague ligt sedum, er hangen zwaluwkasten en insectenhotels aan de gevels en er zijn drie binnentuinen: twee groene binnentuinen en een polderdaktuin. Jasmin Koolhaas, asset manager bij gebouweigenaar Bouwinvest, is medeverantwoordelijk voor de verdere verduurzaming van het Bouwinvest Dutch Institutional Office Fund en betrokken bij de BREEAM-NL In-Use certificering van het gebouw.

“BREEAM-NL en de berichtgevingen rondom biodiversiteit zijn voor Bouwinvest aanjagers voor het nemen van maatregelen om de biodiversiteit op en rondom de gebouwen te verbeteren. Op alle kantoorlocaties van het Office Fund hebben ecologen onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de biodiversiteit te versterken. Dit heeft, naast het plaatsen van inheemse beplanting, geleid tot het aanbrengen van voorzieningen zoals vleermuizenverblijven op andere locaties, zwaluwkasten en insectenhotels op WTC The Hague”, zegt Koolhaas. Voor de fijnproevers: het NH Hotel WTC Den Haag scoort 83,33 procent op Asset en 80 procent op Beheer op de categorie Landgebruik en Ecologie.

Onderhoud

De sedumdaken op WTC vragen slechts op zeer hete zomerdagen aandacht, bij het onderhoud van de binnentuinen en de dierenvoorzieningen zijn hoveniers betrokken. “Die houden bij wanneer een zwaluwkast of insectenhotel bewoond is geweest. De maatregelen voor het creëren van biodiversiteit dragen ook bij aan een klimaat adaptief gebouw. De gebouwde omgeving bestaat nog altijd overwegend uit stenen, dus vonden wij het van belang om hier meer groen aan te brengen en van de atria prettige verblijfsplaatsen voor mensen, dieren en groen te maken”, aldus Koolhaas.

Tijdens het BREEAM-congres van 21 april 2022 klonk de waarschuwing van Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel, dat zijn kinderen misschien geen vlinders meer zouden zien. “Schokkend, ikzelf ben opgegroeid in de polder met veel insecten om me heen”, zegt Koolhaas. Zij heeft meteen met haar collega die ook het congres bijwoonde, besproken hoe zij met een andere plantkeuze meer verschillende insecten en vlinders aan kunnen trekken. “In plaats van wederom sedum, kunnen we ook kiezen voor beplanting die specifiek meer vlinders trekt, als aanvulling op het groen rond de polderdaktuin. Ikzelf stel me hier wel eens groene gevels voor, maar dat is voor nu nog een droombeeld”, aldus Koolhaas.

Vervolgstap voor gevleugelde bezoekers

Vanuit Bouwinvest is Koolhaas eveneens betrokken bij het ‘Health and Well-being”- programma. “Dit programma is gericht op het welbevinden van de gebouwgebruiker, onder andere door het creëren van een prettige werkomgeving, het stimuleren van gezonde voeding en beweging, maar ook door het aandeel groen op locatie te vergroten. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat wie zich in een groene omgeving bevindt, zich vaker gezond voelt, het zien van groen vermindert al stress. Als vervolgstap zouden we ons best wat actiever met gevleugelde bezoekers bezig kunnen houden”, aldus Koolhaas.

Haar tip voor mensen die de biodiversiteit willen helpen: begin klein: “Laat je niet afschrikken door de berichtgevingen, maar benut dit als inspiratie om thuis op kleine schaal verschil te maken. Als het kan, zoals in het geval van Bouwinvest, pak het optimaliseren van biodiversiteit dan grootser aan.”

Gerelateerd nieuws

'Maak BREEAM-NL bewijslast voor voldoen aan groene Europese regels'

2 december 2022
Europa heeft nieuwe groene regels waar ook Nederlandse bedrijven aan moeten voldoen. Deze raken het duurzaam bouwen. DGBC maakte al een...

Controle van diepste kelder tot hoogste zonnepaneel

24 november 2022
Het lijken wel schubben, op de gevel van het gloednieuwe Matrix One gebouw op het Amsterdamse Science Park. Elke losse ‘schub’ is een...
BREEAM-NL Magazine 2022

Laat je inspireren door het nieuwe BREEAM-NL Magazine

17 november 2022
Het nieuwe keurmerk voor nieuwbouwwoningen komt eraan en in het digitale BREEAM-NL Magazine bieden we vast een voorproefje en een artikel...