Nieuws

Amsterdamse BIZ Knowledge Mile innoveert door collectief vastgoed te verduurzamen

Op de Knowledge Mile BIZ, hét businessinnovatiedistrict in Amsterdam gaan zeven pandeigenaren zich inzetten om als collectief vastgoed te verduurzamen. Het keurmerk BREEAM-NL In-Use wordt daarbij gebruikt om de kansen van het verduurzamen van het gebouw en het beheer en gebruik van de panden in beeld te brengen.

Het project Verduurzamen Vastgoed van de Knowledge Mile BIZ (Bedrijven Investerings Zone) is een samenwerkingsverband tussen ondernemers om zich juridisch te verenigen. Het begon met één ambitie: het verduurzamen en vergroenen van het gebied tussen het Stadhuis en het Amstelplein. Tegelijkertijd zag de BIZ dat kantoorpanden steeds vaker ontmoetingsplekken zijn, in plaats van uitsluitend werkplekken. Des te belangrijker dat deze dus aangenaam, groen en duurzaam zijn.

Duurzame toekomst

Daarom heeft de BIZ pandeigenaren uit het gebied van de Knowledge Mile actief betrokken bij haar duurzame ambities. Zij verzamelden zich in september op het dakterras van het Volkshotel voor de startbijeenkomst van het project Verduurzamen Vastgoed. Samen stonden de pandeigenaren van het Stadhuis, Capital C, de Hogeschool van Amsterdam, The Student Hotel, het Delphi Gebouw, het Amstelstation en Philips in de Breitnertoren stil bij de duurzame toekomst van vastgoed.

Aan de slag

De komende tijd gaan deze koplopers actief aan de slag met het inzichtelijk maken van de kansen van het verduurzamen van het gebouw en het beheer en gebruik van de panden met de BREAAM-certificeringsmethode van Dutch Green Building Council. Hiermee wordt inzichtelijk gemaakt waar individueel verbeteringen gemaakt kunnen worden, maar het biedt bovendien zicht op waar collectieve kansen liggen. Juist met gebundelde krachten kan het meest bereikt worden en wordt er bijgedragen aan de duurzame doelen van de Gemeente Amsterdam.

Grootstedelijke vraagstukken

Naast het project Verduurzamen Vastgoed, houdt de Knowledge Mile BIZ zich ook met andere projecten bezig als antwoord op grootstedelijke vraagstukken. In samenwerking met Bureau 8080 onderzoekt, organiseert en faciliteert de BIZ onder andere ook het Waste Savings Program, het Collectief Duurzame Inkoop & Logistiek, Geen Pand Onbenut en de ECO-Coin.

Gerelateerd nieuws

Lees de Whitepaper: Een gezonde werkomgeving met BREEAM-NL

2 september 2021
Het afgelopen anderhalf jaar is de focus op een gezonde werkplek nog belangrijker geworden. Vaak is een duurzame werkplek ook een gezonde...

PwC behaalt Outstanding score voor het onderdeel gebruik

25 augustus 2021
Sinds juli 2021 is PwC veertien BREEAM-NL Outstanding certificaten rijker. PwC is al jaren actief bezig met verduurzaming van haar...

‘Rijksmuseum toont hoe BREEAM-NL In-Use bedoeld is’

4 augustus 2021
Het Rijksmuseum behaalde onlangs een BREEAM-NL In-Use Outstanding certificaat. Ragna Clocquet deelt haar kijk op dit bijzondere BREEAM...