Watercampus
WaterCampus Leeuwarden is het knooppunt van de Nederlandse watertechnologiesector en vervult een sector verbindende rol voor heel Europa. Het bedrijf organiseert samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Zo ontstaat er meerwaarde in innovatie, onderwijs en ondernemerschap op wereldniveau. Voor de uitbreiding van de WaterCampus wenste de Gemeente Leeuwarden daarom op deze prominente locatie een ‘landmark’ met een duurzame en lokale identiteit maar van internationale allure.
Het gebouw
Doordat het gebouw wordt opgetild, lijkt het landschap er onderdoor te lopen. De eerste gebouwlaag opent zich op drie prominente plekken en biedt zicht op het lichte interieur. Het golvende verloop van de houten zonweringslamellen die het gebouw volledig omvatten, geeft het gebouw door de vloeiende, continue en afgeronde vormen, een haast vloeibare uitstraling. Hierdoor is het herkenbaar als boegbeeld van de WaterCampus. Klik hier voor meer informatie over het gebouw zelf.
Duurzaamheid
Met name de duurzame prestaties van de gevel bepalen het functionele aspect ervan: de permanente houten zonwering en daglichtsturing gaat oververhitting tegen en kaatst gefilterd daglicht naar binnen. Daarnaast zorgt de gevel voor een hoge isolatiewaarde en speelt een belangrijke rol in de natuurlijke ventilatie van de onderzoeksfaciliteiten, kantoren en laboratoria die zich binnen bevinden. Een atrium geeft licht en lucht in het hart van het gebouw en vormt de centrale ontmoetingsplek: een driedimensionaal kruispunt van zichtassen, bruggen en overlegplekken.
Voor de bouw is gebruik gemaakt van hernieuwbare materialen, het gebouw is flexibel en demontabel, zuivert zijn eigen drink- en afvalwater en wekt zijn eigen energie op. Dit heeft geresulteerd in een BREEAM-NL Excellent certificaat met een voor Nederland unieke 100% score op het gebied van waterbeheer.
Klik hier voor de projectdetails.